200 godina od smrti Mula Mustafe Bašeskije

S
Sarajevo-x.com
18.11.2009. u 11:51
0
7
200 godina od smrti Mula Mustafe Bašeskije
0
200 godina od smrti Mula Mustafe Bašeskije
Pozorište mladih u Sarajevu će u petak 20. novembra 2009. godine u 20 sati odigrati predstavu „Bašeskija, san o Sarajevu“ u režiji Gradimira Gojera a prema dramskom tekstu Darka Lukića.
Ovom izvedbom Pozorište mladih u Sarajevu će simbolično obilježiti dvije stotine godina od smrti najpoznatijeg bosanskog ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije (Ševkija) rođenog u Sarajevu 1731. godine u Mimar Sinanovoj mahali, za kojeg se pretpostavlja da je umro 18. avgusta 1809. godine u Sarajevu.

Radnja predstave „Bašeskija, san o Sarajevu“ zasnovana je na zapisima Bašeskijinih „Ljetopisa“. Autor Darko Lukić ovaj dramski tekst gradi oko jedne tragične ljubavne priče iz perioda pred kraj 18. vijeka. Sarajevo je tada, čini se, kao i uvijek opstajalo u okolnostima između dva rata i dvije pandemije zla, bolesti, usuda i nesreće.

Ljudi su se, kao i uvijek, bavili svojim malim životima i borili za priče iz nečijih tuđih historijskih čitanki. Sudbinski osujećena ljubav Fazlije i Fate, sarajevski nesalomljivi duh i prelijepa lirska priča su samo neki od elemenata ove predstave koja je autorska rekonstrukcija atmosfere življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva, koja pomalo bizarno sliči sarajevskoj svakodnevici.

Ova predstava svoju premijeru doživjela je 12. aprila 1991. godine, a njena stota izvedba desila se 23. februara 2006. godine u matičnom Pozorištu mladih Sarajevo, istog dana predstava “Bašeskija, san o Sarajevu” emitovana je i na talasima “BH radija 1”.

U predstavi igraju:Nermin Tulić, Mirza Tanović, Halima Mušić, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Drago Buka, Alija Aljović i Amina Begović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: