Kultura
120

20 godina SFF-a kroz fotografije: Kako je rastao najznačajniji festival u regiji

Piše: A. Dž.
Prvo izdanje Sarajevo Film Festivala (Foto: SFF)
Glavni grad BiH od sutra pa narednih devet dana ponovo će postati stjecište reditelja, glumaca, filmskih profesionalaca i ljubitelja filma koji će stići iz svih krajeva svijeta kako bi bili dijelom još jednog Sarajevo Film Festivala.

Jubilarno 20. izdanje najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope, Direkcija SFF-a obilježit će prikazivanje najvećeg broja filmova do sada - čak 247 iz 60 zemalja.

A sve je počelo 1995. godine u gradu pod opsadom. Grupa entuzijasta predvođena Mirsadom Purivatrom imala je jasnu viziju kako i u vrijeme dok je Sarajevom bjesnio rat raditi na promociji BiH i njene kinematografije.

Te godine upriličeno je 37 projekcija koje je gledalo 15.000 ljudi. I dok se Sarajevo oporavljalo od ratnih stradanja Festival je rastao postavši simbol snage umjetnosti. Prošlo je 20 godina od tada.

SFF je danas najznačajniji festival u regiji i odličan rasadnik mladih, talentiranih reditelja čiji radovi bivaju nagrađeni na prestižnim festivalima kao što su Berlinale i Filmski festival u Cannesu. To je vjerovatno njegova najznačajnija strana - što mladim autorima daje mogućnost da svijetu pokažu ono što znaju.

Direkcija je ovdašnju, ali i publiku iz svih krajeva svijeta, razmazila dobrom selekcijom filmova, ali i mogućnošću da sretnu najveće zvijezde današnjice.

Tako je bilo od samih početaka, a kako se dobar glas daleko čuje, tako je njihov broj iz godine u godinu bivao sve veći, a imena sve impresivnija.

Tako su, zahvaljujući SFF-u, Sarajevo posjetili Jeremy Irons, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Bono Vox, Brad Pitt, Daniel Craig, John Malkovich, Juliette Binoche, Mickey Rourke, Michael Moore, Nick Nolte, Kevin Spacey, Gillian Anderson, Danny Glover i mnogi drugi.

Naravno, SFF ne bio bi to što jeste bez domaćih, ali i regionalnih autora koji se bore da se upravo njihov film nađe u selekciji.

A i ove godine pred publikom je ponovo nezaboravnih devet dana dobrih filmova, druženja, zabave...