{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2.000 posjetilaca izložbe u jednom danu

S
22.12.2009. u 11:49
0
0
2.000 posjetilaca izložbe u jednom danu
0
2.000 posjetilaca izložbe u jednom danu
Decenija Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu obilježena je radno. Centar Skenderija je omogućio da 19. decembra, od podneva do ponoći, Art Depo Ars Aevi bude otvoren i da svi zainteresirani posjetioci vide ovu reprezentativnu postavku.
Ova odluka pokazala se veoma produktivnom jer je za samo ovaj dan, slijedeći obavještenja koje su uputili Ars Aevi i Skenderija, Kolekciju vidjelo preko 2.000 posjetilaca, od kojih su najveći broj činili studenti, srednjoškolci, strani turisti, novinari i diplomate.

Iako je Kolekcija Ars Aevi stabilno zaštićena u prostoru Art Depoa Ars Aevi, u južnom krilu Doma mladih Centra Skenderija, zahvaljujući odluci Kantona Sarajevo i Centra Skenderija i rekonstrukciji koju je izveo UNESCO, sredstvima Vlade Italije, još uvijek se čeka reakcija nadležnih ministarstva da kreiraju potrebne fondove za pokivanje troškova održavanja i osoblja kako bi se prostor permamentno otvorio za javnost.

Cijeneći značaj ovog jubileja, Ars Aevi i Centar Skenderija odlučili su zajednički obilježiti deceniju prisustva Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu i deceniju od velike izložbe priređene u dvoranama Skenderije 1999. godine. Programom kojim se podsjetilo na razvojni značaj Ars Aevi uz obilježavanje jubileja 40 godina Centra Skenderija i 25 godina Olimpijade, ukazano je još jednom na potrebu dugoročnog strategijskog planiranja, djelovanja i ulaganja koji su jedni mogući put do ostvarenja projekata od dalekosežnog značaja za razvoj i promociju našeg podneblja na internacionalnom planu.


Program je započeo dodjelom priznanja ličnostima iz Bosne i Hercegovine koji su svojim osobnim djelovanjem dali snažan doprinos razvoju Projekta Ars Aevi u periodu 1992-1999, vjerujući u ideju Ars Aevi u vremenu kada u Sarajevu još uvijek nije bilo Kolekcije niti arhitekonskih projekata Reranza Piana.

Svi posjetioci su primili poklon, katalog izložbe kojom je Istanbul, nakon Milana, Prata, Venecije, Ljubljane, Beča i Sarajeva, postao suosnivač Kolekcije Ars Aevi. Radni dan završen je slavljenički u prostorima dvorane Doma mladih uz muziku 60-ih i 70-ih godina, u ambijentu izložbe Manifest Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: