Kultura
1

"1984" u četvrtak na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Klix.ba
Večeras, 13. septembra 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će imati priliku pogledati predstavu "1984", adaptaciju istoimenog romana Georgea Orwella, čiju režiju potpisuju Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić.

Predstava je na repertoaru od 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni teatra po cijeni od 5KM, uz mogućnost popusta za studente/studentice, penzionere/penzionerke i učenike/učenice osnovnih i srednjih škola.

Prvi put u novoj teatarskoj sezoni, a u jeku predizborne kampanje u našoj zemlji, na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra je predstava "1984", adaptacija znamenitog romana George Orwella, koju su režirali mladi sarajevski glumci: Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić. Predstava je svoju premijeru imala 11. januara 2012. a bila je prvi koprodukcijski projekat ove godine, kojim je otpočela uspješna saradnja Sarajevskog ratnog tetara sa mladim režiserima sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

U adaptaciji Orwellovog romana "1984", kao i u originalnom djelu, Winston Smith, službenik u ogromnoj totalitarnoj mašineriji superdržave Okeanije, počinje razmišljati svojom glavom čime otpočinje najznačajnije i najuzbudljivije razdoblje njegovog života. U gomili uniformisanih lica koja tvore društvenu strukturu Okeanije, Winston upoznaje istomišljenicu: Juliju, s kojom razvija neobičan romantični odnos. Njih dvoje, post-apokaliptični Adam i Eva, staju na čelo borbe protiv totalitarizma Okeanije na čelu sa polu-mitskim vođom Velikim Bratom.

George Orwell je ovim romanom još 1948. nazreo budućnost koju ćemo živjeti. No nije proročko jedino što kod Orwella opčinjava. Njegova sposobnost da univerzalne i vječne političke probleme društva uoči i secira, je neprevaziđena, pa je roman "1984", i njegova pozorišna adaptacija u izvedbi troje mladih sarajevskih glumaca: Amile Terzimehić, Benjamina Bajramovića i Jasenka Pašića, nezaobilazan i veoma aktuelan intelektualni sadržaj za svakog građanina i svaku građanku koja promišlja o vremenu u kojem svi mi živimo, i izazovima, slobodama, preprekama, ograničenjima i varkama koje naše, ali i veoma nepredvidivo vrijeme ispred nas, sa sobom donosi.