{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


17. Jazz Fest vizuelnim identitetom šalje snažnu poruku

17.10.2013. u 15:52
188
30
17. Jazz Fest vizuelnim identitetom šalje snažnu poruku
188
Agencija Communis Sarajevo na čelu sa umjetničkom direktoricom Ajnom Zlatar dizajnirala je plakat međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo koji će biti održan od 5. do 10. novembra.
Ove godine Jazz Fest vizuelnim identitetom festivala, odnosno grafičkim rješenjem plakata šalje snažnu poruku o društvu u kojem živimo.

U prilogu uvodni tekst iz brošure 17. Jazz Festa.

Na scenama Jazz Festa u Sarajevu svake godine iznova predstavljamo dio bogatstva aktuelne muzike reflektirajući stilsku raznolikost, pokazujući kako različiti ljudi, različitih umjetničkih provenijencija, rasa, svjetonazora, zajedno komuniciraju i kreiraju autentičnu muziku nudeći nova estetska iskustva.

Kao što različiti muzičari zajedno stvaraju nove svjetove zahvaljujući univerzalnosti muzičkog jezika, analogno – različiti ljudi mogu živjeti skladno i zajedno. Ujedinjeni u međusobnim razlikama, u toleranciji, konvivenciji, sposobni su stvarati čitave kulture, civilizacije. Kao što su činili mnogo puta u istoriji. Nažalost, još češće i puno lakše, neprihvatanjem drugačijeg i nepriznavanjem prava drugome da bude to što jeste i što želi da jeste, neprihvatanjem drugačijih kao jednakih, nastaje nasilje jačeg nad slabijim, većine nad manjinom.

I kao što je tvrdo uho, sviknuto samo na primitivni ritam, banalne melodije i razgolićene emocije, nesposobno da doživi ljepotu kvalitetne muzike u svoj njenoj raskoši, tako i osobe što svijet mjere isključivo aršinima svojih uvjerenja, nesposobni za empatiju, drugačijeg vide kao ne-ja koje ih ugrožava samom svojom egzistencijom.

Jasno je da jedan koncert ili jedan festival ili jedna fudbalska utakmica ne mogu promijeniti stanje u društvu niti svijet u kojem živimo, ali mogu nekoga napraviti sretnijim, ili bar zadovoljnijim. I naravno, iza ovih spekulacija o idealima stoji posve realna činjenica – možemo bar jednom godišnje zasjati na novembarskom nebu u ovoj, dvije decenije dugoj, bosanskoj noći. A zasjati možete i vi ako to poželite. Sigurno nećemo otjerati mrak ali ćemo tamu učiniti podnošljivijom.

Dobrodošli na Jazz Fest Sarajevo!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: