Groblje "Lav"
0

17 godina od smrti Hajrudina Šibe Krvavca

FENA
Polaganjem cvijeća i minutom šutnje na gradskom groblju "Lav", delagacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je odala poštovanje i prisjetila se filmskog autora, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, koji nas je napustio prije 17 godina.

Hajrudin Šiba Krvavac, autor filmova 'Most', 'Diverzanti', 'Partizanska eskadrila' i 'Valter brani Sarajevo' dao je nemjerljiv doprinos bosanskohercegovačkoj, kinematografiji regiona, jugoistočne Evrope, pa i šire.

"Tome u prilog govori činjenica da mladi naraštaji s ushićenjem i strašću gledaju kultne filmove tog umjetnika. Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao "partizanski vestern". Naime, njegovi filmovi su bili lišeni politike i bilo kakve ideologije. Njihova radnja se komotno mogla dešavati na bilo kojem ratištu svijeta - u Indokini, Afganistanu, Iraku, Nikaragvi... Bili su to jednostavno akcioni filmovi, jedini takve vrste i baš zato imaju neprocjenjivu vrijednost, saopćila je Pres- služba Kantona Sarajevo.

Šiba je snimio četiri igrana filma - "Diverzante", "Most", "Valter brani Sarajevo" i "Partizansku eskadrilu". Iako su rađeni prije skoro 30 godina predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago BiH.

U srcima Sarajlija, ali i Bosanaca i Hercegovaca ostat će, navodi se, zapamćen i po vizionarskim riječima, kojima se oprostio od svog voljenog grada: "Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da priželjkujem da se kao iz magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su uvijek znali da naprave čuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se čuda napraviti neće i da će se sve rane Sarajeva na najljepši način zaliječiti i da će Sarajevo po onom svom starom historijskom običaju uvijek izaći novije i ljepše."