Kultura
0

15. međunarodni sajam knjiga i učila i 7. bijenale knjige

oslobodjenje.com.ba
15. međunarodni sajam knjiga i učila i 7. internacionalno bijenale knjige po prvi put integrisani u jednu manifestaciju otvoreni su u srijedu na svjetski Dan knjige i autorskih prava u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Integrisanjem manifestacija objedinjeni su interesi izdavača, knjižara i publike, te je tako i omogućena kvalitetnija prezentacija svjetske produkcije knjiga, posebno sa prostora bivše Jugoslavije. Tako su se sarajevskim ljubiteljima pisane riječi na dvije i po hiljade kvadratnih metara predstavile najeminentnije izdavačke kuće iz Srbije, Crne Gore, BiH, Velike Britanije, SAD, Njemačke..., a najbrojniji su izdavači iz Hrvatske. Tokom ovog svojevrsnog praznika knjige u Sarajevu biće upriličene i brojne promocije knjiga, stručna izlaganja, te prezentacije projekata. Već prvog dana u prostoru Bosanske kuće knjiga, reprezentativnom štandu Poslovnog udruženja izdavača i knjižara BiH održane su promocije.

Jedna od predstavljenih knjiga je Od sporenja k natjecanju religija -Lessing i izazov islama Karla Josefa Kuschela izdavacke kuce Svjetlo rijeci. Rijec je o knjizi koja govori o piscu Gottholdu Ephraimu Lessingu, koji je skicirao viziju suzivota zidova, krscana i muslimana. Na promociji knjige govorili su prof. Dzevad Karahasan, fra Mile Babic i Samir Beglerovic. Kako je istakao Karahasan, Lessing je prije svega sagovornik, a ne sljedbenik. Lessing je vjerovao da religija moze donijeti dobro, te da covjek bez pamcenja i nije covjek, a u 2000. godini postojanja religije mnoga toga je ostalo za upamtiti. Kako istice Babic, ova knjiga zbog aktuelne problematike je znacajna za cijeli svijet, osobito za BiH, jer ukazuje na obavezu abrahamskih religija u BiH da iz paradigme sporenja predju u paradigmu natjecanja u dobru, prijateljstvu i ljubavi. Beglerovic je rekao da osjeca da Kuschel ovom knjigom zeli probuditi teologe, krscanske, zidovske, islamske. U srijedu je predstavljena i knjiga Preventivna diplomatija? -kako spreciti sukobe i ratove Zorana Vitorovica, ciji izdavaci su Besjeda iz Banje Luke i Ars Libri iz Beograda.