Mostar - Sarajevo
0

14. i 15. juna orguljski koncert Quattro Obbligato

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Središnje uprave i Glavne podružnice Mostar, te u saradnji s Franjevačkim samostanom u Mostaru i Katedralom u Sarajevu, 14. juna u Mostaru i 15. juna Sarajevu bit će održan koncert orguljskog dua Quattro Obbligato.

Na koncertu će nastupiti dvije vrsne orguljašice iz Zagreba Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović, koje su nedavno izdale i CD, saopćeno je iz "Napretka".

Izdavačka kuća Croatia Records izdala je nosač zvuka Quattro Obbligato, što je prvi put u Hrvatskoj da se snimi nosač zvuka s muzikom na orguljama na kojima sviraju dvije osobe istovremeno.

Muzika za orgulje četveroručno spada u manje poznat segment komornog muziciranja. Tehničke poteškoće kod izvedbe veliki su razlog reducirane količine snimljene muzike takve vrste.

Specifičnost instrumenta, složenost zajedničkog sviranja i tonske poteškoće predstavljaju izazov za orguljaše.

Međutim, brojne interpretativne mogućnosti, kreativna sloboda, ljepota neistraženih kompozicija, a posebno užitak zajedničkog muziciranja, donose veliko zadovoljstvo za muzičare koji se upuštaju u takve projekte.

Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović, obje profesorice orgulja, zajedničko muziciranje započele su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Maria Penzara, te od 2006. godine do sada održale niz uspješnih koncerata u zemlji i inozemstvu.

Na nosaču zvuka nalaze se djela kompozitora 20. stoljeća, a jedna od njih posvećena je ovom duu od doajena hrvatske orguljske muzike Anđelka Klobučara.

U Mostaru će koncert biti održan u nedjelju u Crkvi sv. Petra i Pavla u 19.30 sati, a u Sarajevu u ponedjeljak u Katedrali u 19.00 sati.