Kultura
0

13. SFF ponovno domaćin dodjele stipendije Fondacije Katrin Cartlidge

FENA
Katrin Cartlidge kao Jane Livingstone u filmu "Ničija zemlja"
Katrin Cartlidge kao Jane Livingstone u filmu "Ničija zemlja"
Ovogodišnji 13. Sarajevo Film Festival bit će s ponosom, peti put, domaćin dodjele stipendije Fondacije Katrin Cartlidge. U sjećanje briljantne britanske glumice koja je imala poseban odnos s ovim regionom, svake godine se obezbjeđuju godišnje nagradne stipendije.

U sjećanje na život i djelo ove brilijantne britanske glumice formirana je Fondacija Katrin Cartlidge koja obezbjeđuje godišnje nagradne stipendije za novi kreativni glas kinematografije. Njena iznenadna smrt, koja je uslijedila nedugo nakon 8. Sarajevo film festivala, uzdrmala je svjetsku javnost.

Dobitnik stipendije 2007. je režiser Cary Fukunaga. On je magistarski kandidat na postdiplomskom studiju iz filma na NYU. Njegov posljednji kratki film "Victoria para chino" osvojio je više od 21 internacionalne nagrade, uključujući Studentskog Oskara i Specijalnu plaketu na BAFTA/LA i Sundanceu. Trenutno radi na dva projekta sa Focus Features, od kojih je prvi "Sin nombre" bio na radionici za scenario i režiju Instituta Sundance i bit će njegov dugometražni debi.

Gala projekcija Fukunagovog ostvarenja "Victoria para chino" održat će se u Narodnom pozorištu 24. augusta s početkom u 22.15 sati.

Radnja filma vodi nas u maj 2003. godine. Hladnjača u kojoj je bilo više od 80 ilegalnih imigranata s meksičke granice dovezla se do srca Teksasa. Smrtonosna kombinacija vrućine i pretrpanosti dovela je do tragedije. Film je priča o tom putovanju.

Omiljena kako na filmu tako i na pozorišnim daskama, Katrin Cartlidge je iza sebe ostavila neizbrisiv trag u svijetu filma, ali i sjećanjima svih onih koji su se divili njenim ostvarenjima. Žena borac, svojim ulogama, ali i u životu do samoga kraja zauvijek se urezala u nebo istinskih filmskih zvijezda, kao i u srce Sarajevo Film Festivala.

Svake godine, povjerenici Fondacije biraju kustosa ili više njih koji tragaju za dobitnikom godišnje stipendije. Stipendija predstavlja samo mali dio podrške koju Fondacija nudi mladim umjetnicima. Najvrijedniji dio ove nagrade predstavlja mentorstvo koje osiguravaju povjerenici Fondacije i pokrovitelji, među kojima i neki od najistaknutijih filmskih radnika, reditelja i glumaca.

Ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge je predsjednik produkcije Focus Features John Lyons, jedne od najznačanijih svjetskih nezavisnih producentskih i distributerskih kompanija.

Odabir SFF-a i bh. prijestolnice za dom Fondacije bio je logičan i nimalo slučajan izbor, obzirom da je tokom svog života Katrin Cartlidge ostvarila jedinstven odnos sa ovim regionom za koji je imala poseban senzibilitet. Sarađivala je sa bosanskim i makedonskim rediteljima Danisom Tanovićem i Milčom Mančevskim.