UNESCO
0

13 novih lokacija na popisu svjetske baštine

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Trinaest novih lokacija dodano je na popis svjetske baštine UNESCO-a, na kojemu je sada ukupno 890 lokacija, saopćio je u ponedjeljak UN.

Odbor za svjetsku baštinu UN-ove organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu nastavio je u ponedjeljak svoj devetodnevni sastanak u Sevilli u Španiji koji bi trebao završiti u utorak. Od novih lokacija, tri su u zemljama koje dosad nisu bile među blagom svjetske baštine.

To su povijesna gradska jezgra Cidadea Velhae na otocima Cape Verde, ruševine Loporeni u Burkini Faso i planina Sulaiman-Too u Kirgistanu. Među novim evropskim lokacijama su Waddensko more - pojas Sjevernog mora uz obale Njemačke i Nizozemske, italijanski planinski masiv Dolomiti i palača Stoclet u Art Nouveau stilu u Bruxellesu.

Španski Torres de Hercules (Herculesov toranj) - svjetionik iz 2. stoljeća, švicarski gradovi poznati po izradi satova Chaux-de Fonds i Le Locle i akvadukt i kanal Pontcysyllte u Britaniji iz 19. stoljeća također su uvršteni na popis. Na popis svjetske baštine je uvrštena i planina Wutai, sveto budističko mjesto poznato po svojih pet ravnih vrhova i čak 53 samostana, peruanski sveti grad Caral-Supe star 5.000 godina, kraljevski grobovi dinastije Joseon u Južnoj Koreji i historijski hidraulički sistem Shushtar u Iranu.