|

125. godina od rođenja muraliste Diega Rivere

125. godina od rođenja muraliste Diega Rivere
2
S
SRNA
8.12.2011. u 10:02
0
komentara
2

dijeljenja
125. godina od rođenja muraliste Diega Rivere Diego Rivera
Internet pretraživač Google danas je promijenio logo u čast 125 godina od rođenja poznatog meksičkog muraliste Diega Rivere.
Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez rođen je 8. decembra 1886. godine u Guanajuatou.

Bio je veoma značajan meksički muralista. Njegovi murali sa socijalnim temama mogu se vidjeti u historijskom centru grada Meksiko.

Od 1916. godine naizmjenično boravi u Meksiku i Španiji, gdje je imao prilike da se upozna sa ličnostima kao što su bili Ramón María del Valle-Inclán, Alfonso Reyes ili Pablo Picasso.

Postaje član Komunističke partije Meksika od 1922. godine i od tada počinje da slika murale sa socijalnim temama u javnim zgradama grada Meksika, koji će izvršiti veliki utjecaj na muralistički pokret u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi.

Godine 1929. treći put se ženi, ovog puta sa poznatom meksičkom slikarkom Fridom Kahlo.

U toku sljedeće četiri godine biće vrlo aktivan u SAD, gdje će njegove komunističke teme izazvati velike polemike, naročito "Čovjek na raskršću" (Man at the Crossroads), mural sa Lenjinovim portretom na Rockefellerovom centru u New Yorku iz 1933, koji će kasnije biti uklonjen.

Godine 1934. ponovo će oslikati isti mural na Palati lijepih umjetnosti u Meksiku. Ova verzija je nazvana "Čovjek, kontrolor univerzuma".

Diego Rivera umro je 25. novembra 1957. godine u Meksiku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.