Od 5. do 9. novembra
0

12. Jazz Fest Sarajevo

Sarajevo-x.com
Prvu sedmicu novembra i ove godine rezervirajte za međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo koji će se održati od 5. do 9. novembra.

Festival će u okviru pet programa predstaviti šesnaest koncerata, te prateće programe poput izložbi i muzičkih radionica. Festival će na glavnoj sceni otvoriti četverostruka dobitnica Grammyja Dianne Reeves, a potom će uslijediti koncerti trija američkog pijanista Brada Mehldaua, francuskog bubnjara Manua Katchea i njegovog projekta Playground, kubanskog kompozitora i pijaniste Omara Sose i kvarteta Afreecanos, dok će festival zatvoriti norveška pjevačica Susanna.

Solo Stage će predstaviti britanskog umjetnika Django Batesa, genijalnog kompozitora koji osim pijanističkim umijećem na nastupima osvaja i neodoljivim humorom. Isti program ponudit će i solo nastupe holandskih umjetnika – bubnjara Hanna Benninka i pijaniste Mishe Mengelberga. Ova dvojica umjetnika predstavit će se i na Strange Fruits Stageu u okviru Misha Mengelberg Quarteta. Član kvarteta je i američki trubač Dave Douglas koji će u Pozorištu mladih nastupiti i sa svojim triom kojeg čine violinista Mark Feldman i basista Scott Colley. Jazz Fest će na istoj sceni predstaviti i projekat holandskog trubača Erica Vloeimansa Gatecrash, te švicarsko-austrijski trio Depart.

Kako je objavljeno na zvaničnoj festivalskoj stranici, Groove Stage 12. Jazz Festa Sarajevo 2008. ove godine će biti organiziran u Domu mladih, a predstavit će dva DJ seta – Jazzanove i Nicole Contea. Kako je već ranije najavljeno iz Direkcije festivala, novi festivalski program Jazz Festa pod nazivom Next Generation predstavit će dva koncerta u Domu policije: trio Damira Imamovića koji će otvoriti ovu scenu 5. novembra, te Amiru Medunjanin dan kasnije.