Kultura
0

12. Festival dječijeg teatra BiH u Gračanici

Sarajevo-x.com
Gračanica će narednog vikenda biti u znaku Festivala dječijeg teatra Bosne i Hercegovine. Na ovom tradicionalnom festivalu koji se održava u Gračanici bit će prikazano 12 predstava.

Svoje dramsko umijeće predstavit će oko 150 najmlađih iz Brčkog, Gračanice, Srebrenika, Bugojna, Sarajeva, Mostara, Goražda i Konjica. Organizatori Festivala su Centar za dramski odgoj Mostar i Bosanski kluturni centar Gračanica, a pokrovitelj je Općina Gračanica.

Dvanaesti Festival dječijeg teatra BiH u Gračanici bit će otvoren u petak, 8. maja u 15 sati, a prvi će se predstaviti Pozorišni studio "Arlekino" iz Brčkog predstavom "Čarobnjak iz Oza". Prvog dana Festivala nastupit će i učenici Osnovne škole "Hasan Kikić" iz Gračanice koji će izvesti dramu Elif Tamučin, Prva osnovna škola Srebrenik izvest će predstavu "Ružno pače", a teatar "Fedra" iz Bugojna dramu "Ruža".

Drugog dana Festivala posjetioci će imati priliku pogledati četiri dječije predstave. Program počinje u 15 sati kada nastupa Alternativni tetar Srebrenik sa predstavom "Čarobnjak iz Oza". Potom će nastupiti učenici Osnovne škole "Čengić Vila l" Sarajevo sa predstavom "Titiz i Džomet". Nakon toga, svoje dramsko umijeće pokazat će učenici iz Osnovne škole "Hasan Turčalo Brzi" Ilovača iz Goražda, koji će izvesti predstavu "Našoj dragoj majci" i na kraju drugog dana festivala nastupit će Dječiji tetar "Bambino" iz Sarajeva sa predstavom "Kraljevski festival".

U nedjelju, 10. maja, kada se završava Festival dječijeg teatra BiH, program počinje u 12 sati nastupom Amaterskog pozorišta "Neretva" iz Konjica, koji će izvesti predstavu "Dr. Dolittle". Dječije pozorište Eko Art Bugojno predstavit će se predstavom "Na Olimpu nešto novo". Dječiji studio Mostarskog teatra mladih Mostar izvest će predstavu "Žohari", a čast da zatvori ovaj festival pripao je Kulturno-umjetničkom društvu "Adem Alić" iz Gračanice, čiji će se članovi predstaviti sa dramom "Rupa".

Važno je napomenuti da će sve predstave biti prikazane u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Gračanici. Kao i prethodnih, tako će i ove godine o najboljim predstavama odlučivati dva žirija, dječiji i stručni. Pored toga, Programom je planirano održavanje okruglih stolova na različite teme.