Kultura
44

100. godišnjica Crkve sv. Ante na Bistriku: Mjesto na koje ne dolaze samo katolici

FENA
(Foto: FENA)
U Sarajevu je danas održana akademija povodom 100. godišnjice Crkve sveti Ante na Bistriku.

Prisutne je pozdravio fra Ivan Šarčević, gvardijan samostana sv. Ante, a o 100. obljetnicu crkve i 120. obljetnicu samostana govorio je fra Marko Karamatić.

"Ovo je prilika da zahvalimo mnogim ljudima, franjevcima jer je ovo bilo i upravno, duhovno i obrazovno središte bosanskih franjevaca od kraja 19. stoljeća sve do 1960. godina, a duhovno i kulturno je i dalje", kazao je u izjavi za Agenciju Fena fra Šarčević.

Ovo je ujedno i podsjećanje na graditelja crkve Josipa Vancaša, koji je ovu novu crkvu u neogotskom stilu projektirao što je bilo njegovo posljednje sakralno djelo.

"Ovo je u određenom smislu i mjesto milosti, koje ima poseban duhovni značaj, a koji je i nama gotovo nedohvatljiv u smislu objašnjavanja, kao što i jest s vjerom često. Ovdje dolaze mnogi ljudi, ne samo katolici, dolaze, muslimani, pravoslavni. Pogotovo se dolazilo prije ovog našeg nacionalističkog ludila, prije ovoga rata, ali i danas dođu ljudi", kazao je fra Šarčević.

Ističe da ljudi, posebno utorkom i petkom, dolaze u skrovitosti crkvene niše, kipa sv. Ante, ili pred crkvom zapale svijeću i mole na svoj način.

"Ovo je mjesto gdje ima dosta patnje ali ima i radosti, ljudskoga zajedništva. U mnogim ljudima ono pobuđuje nadu, jer traže utjehu u svojim životnim poteškoćama, mole za pokojne, za bračnog druga, ili su u životnim dilemama, ili pred studijski ispit, mole za mir, sreću ili dođu zahvaliti za uslišane molitve", zaključio je gvardijan.

Nakon akademije, u Galeriji sv. Ante otvorena je izložba fotografija i slika nekadašnje i sadašnje crkve i samostana.

Kako je u izjavi za medije kazao fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, izložene su slike stare crkve, onako kako je nekada izgledala i kako je bila uređena, jer je mnogo toga izmijenjeno danas i postoje značajnije razlike.

Crkva sv. Ante umjetnički je jedna od najbogatijih franjevačkih crkvi u Bosni i Hercegovini.