Historijski muzej
23

100 godina Heinricha Bölla: Umiješati se je jedina mogućnost da se ostane realističan

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena je večeras izložba "Heinrich Böll: Život i djelo" povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja tog njemačkog pisca i 45 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost, koja mu je uručena 1972. godine.

Izložbu je otvorila Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Böll, Ured za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju.

"Heinrich Boll na današnji dan, prije 45 godina dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Zato nam je jako drago što njegov lik i djelo možemo predstaviti bosanskohercegovačkoj publici. Zadovoljstvo mi je otvoriti ovu izložbu večeras", kazala je Kraske.

Istakla je da nakon smrti Heinricha Bolla 1985. godine, Njemačka nije imala više niti jednog javnog intelektualca sličnog njemu.

"Böll se suprotstavljao političkoj ljevici, ali i desnici, katoličkoj crkvi podjednako kao i medijima", pojasnila je Kraske.

Jedna od njegovih najpoznatijih rečenica je "Umiješati se je jedina mogućnost da se ostane realističan“.

Direktorica Fondacije Heinrich Böll istakla je da se ljudi u cijelom svijetu, a naročito u Bosni i Hercegovini, moraju umiješati kako bi bili ljudi.

"Upravo za to zalaže se Fondacija. Danas je Međunarodni dan ljudskih prava, divan dan da odamo priznanje Heinrichu Bollu", zaključila je Kraske.

Izložba na 40 plakata prikazuje izbor biografskih i autobiografskih bilješki Heinricha Bölla i u Historijskom muzeju će se moći posjetiti do 22.12. od 9 do 19 sati.

Organizovala ju je Fondacija Heinrich Böll, u saradnji sa Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD) i Historijskim muzejom BiH.