Beč
0

10. Teatarski festival za osobe oštećenog sluha

Sarajevo-x.com
Dževad Karahasan
Dževad Karahasan
Pod motom "Mir kolibama! Rat palatama!“ od 27. marta do 4. aprila u Beču če biti održan 10. Evropski i međunarodni teatarski festival za gluhe i nagluhe osobe "Arbos“.

Organizator festivala je ARBOS, bečko udruženje za muziku i pozorište, koje uz pomoć Grada Beča nastoji uključiti svu populaciju u kulturna dešavanja u gradu i unaprijediti ravnopravnost i razumijevanje za sve društvene manjine. Ovogodišnji učesnici su profesionalni scenski umjetnici iz Austrije, Velike Britanije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske, Singapura, Perua i drugih zemalja.

Poljsko pozorište za gluhe "Teatr 3“ predstavit će se predstavom "Janusova glava – dvije strane“ koja pripovijeda o ljudskim slabostima vješto skrivenim iza svakodnevnih maski. Druga poljska predstava "Posmatrač svijeta“ je komad vizuelnog pozorišta Piotra Nowaka u kojoj glavni lik posmatra planetu i priča o svemu što trenutno vidi – zagađenja, ratove i drugo.

Pozorište za gluhe "Difa jamu" Univerziteta Janaček u Brnu, predvođeno Zojom Mikotovom, velikim borcem za razvoj teatara za gluhe u svijetu, predstavit će se poetskim teatrom "Sam – Edvard Munch“. Predstava uzima život norveškog slikara Muncha za polaznu tačku putovanja kroz svijet umjetnosti i stvarnosti. Odjel za teatar Univerziteta u Brnu već 15 godina gluhim i nagluhim studentima nudi školovanje u pozorišnoj umjetnosti.

Teatarsko veče 31. marta objedinit će pozorište sjenki i pozorište figura sa raznih strana svijeta. Publika će na ovaj način doživjeti pozorište sjenki u evropskoj i orijentalnoj tradiciji. Forma koja ujedinjuje ova dva pozorišta naziva se "Karagöz teatar“. Predstava je zajedničko djelo Dževada Karahasana i Zoje Mikotove.

"Umjetnost ratovanja“ je međunarodna teatarska produkcija iz Singapura, Velike Britanije i Mađarske, a govori težnji i načinima na koje muškarci žele ostvariti dominaciju. Predstava je djelo Carla Anthonyja Cockrama, Theodora Burkalija i Ramesha Meyyappana, koji važi za jednog od najboljih gluhih glumaca i režisera na svijetu.