Kultura
14

"Happy End" u nedjelju na sceni Sarajevskog ratnog teatra

FENA
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u nedjelju, 21. aprila od 20 sati, publika će imati priliku pogledati predstavu “Happy End” u režiji Pjera Žalice.

Predstava je svoju premijeru imala 28. novembra 2012. godine, a na sceni Sarajevskog ratnog teatra predstavlja svojevrsno vizuelno i stilsko osvježenje.

Drama "Happy End“ je djelo grupe autora, koji su, koristeći se motivom različitih bajki (od narodnih južnoslavenskih do onih čiji su autori Braća Grimm i H. K. Andersen), progovorili o važnim temama koje se tiču društva u kojem živimo.

Ta angažiranost nije svedena na dnevnopolitičku banalnost, nego je vješto promišljena alegorija, u kojoj će publika prepoznati reference na svoje okruženje, svakodnevnicu i društveno-politički sistem, saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

U saopćenju se navodi da je naslov drame ironičan budući da je "Happy End“ prikaz jednog surovog svijeta totalitarizma u kojem je život sveden na puko bitisanje, lišen svake nade i želje za promjenom, sve dok se ne pojavi neko ko je spreman da djeluje i glasno kaže "Car je go!".

Predstava "Happy End“ razbija okove svijesti svedene na prihvatanje i preko poznatih motiva iz bajki, na uzbudljiv, humorističan i emotivan način, vraća vjeru u vrijednosti na koje smo zaboravili.

U ovoj predstavi uloge su ostvarili: Selma Alispahić, Vedran Đekić, Emir Z. Kapetanović, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adi Hrustemović, Edin Avdagić, Amila Terzimehić, Snežana Alič, Maja Salkić i Mirela Lambić.