Kultura
0

"Falsifikator" premijerno prikazan u sarajevskom Meeting Pointu

FENA
Scena iz filma
Scena iz filma
Film "Falsifikator" reditelja Gorana Markovića, rađen prema njegovoj istoimenoj predstavi koja već niz godina uspješno igra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, premijerno je sinoć prikazan pred sarajevskom publikom u kinu Meeting Point.

Po završetku projekcije sarajevskoj publici se poklonio dio filmske ekipe predvođene rediteljom Markovićem i glavnim glumcem i producentom Tihomirom Stanićem. Uloge su, između ostalih, ostvarili Tihomir Stanić, Branka Katić, Emir Hadžihafizbegović, Goran Navojec, Dragan Petrović, Sergej Trifunović, Haris Burina, Nataša Marković i Bogdan Diklić.

Ova crna angažovana komedija smještena u period pred kraj 60-tih godina 20. vijeka, priča je o jednom dobrodušnom falsifikatoru Anđelku, direktoru osnovne škole u malom mjestu u Bosanskoj Krajini koji godinama falsifikuje školske diplome. Međutim, on to čini bez ikakve nadoknade, iz čistog čovjekoljublja i naivnog uvjerenja da se radi o gestu dobročinstva kojim omogućava put nečijoj sreći i blagostanju.

Reditelj Goran Marković istaknuo je nakon projekcije da je narudžbu za dramu dobio od Goethe instituta povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida. Tako se priča ovog filma odnosi na pad, u ovom slučaju Jugoslavije. On smatra da se taj pad desio upravo 1968. godine, kada i počinje radnja filma.

"Tu je i pad glavnog junaka Anđelka, nakon što ga zatvore kada otkriju falsificiranje diploma, što se poklapa s početkom pada Jugoslavije. Ubijeđen sam da se Jugoslavija počela raspadati baš te '68. godine zato što su se tada desila dva veoma značajna događaja - velike demonstracije u Beogradu, te eksplozija bombe u jednom beogradskom kinu, što je bio prvi teroristički akt u bivšoj Jugoslaviji. Sve je to uzrokovalo da je ta zemlja počela polako da se ljulja. To je istorijski i tematski okvir ovog filma", istaknuo je on.

Marković podvlači da je ovo već drugi njegov film čija se radnja dešava u Bosni i zbog čega se već osjeća kao ovdašnji reditelj. Bosnu je izabrao za mjesto radnje filma upravo zbog činjenice jer je ona bila srce bivše Jugoslavije, ali i zbog sela Šeškovci gdje se dešava radnja filma, a u kojem je prije rata živjelo 17 različitih nacija.

Glavni glumac Tihomir Stanić naglašava da je film inspirisan pričom iz njegovog života, što mu predstavlja veliku čast. To je priča o njegovom ocu, iako je reditelj u radnju unio i svoje autorske teze.

"Utisak koji film ostavlja na publiku je da ljudi izlaze ozareni iz kina, što je velika stvar u ovim tmurnim vremenima. Ovaj film liči na stare filmove iz 70-ih godina 20. vijeka i namjerno je malo anahron. Marković je poznat po radu s glumcima i ljubavi prema glumcima, jer je i sam filmsko dijete. Snimanje filma je išlo dosta glatko i lagodno", istaknuo je on.

Film "Falsifikator" premijerno je prikazan 3. marta u Sava centru u Beogradu, nakon čega je predstavljen u nekoliko gradova u Srbiji, te u Banjoj Luci.