Kultura
0

"Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet" na sceni Kamernog teatra 55 u subotu

Klix.ba
U Kamernom teatru 55, 13. aprila bit će izvedena predstava "Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet", koju će izvesti glumci iz Splita.

"Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet", mlade katalonske autorice Marte Buchace na scenu HNK Split postavila je Nenni Delmestre, a u ovoj napetoj i uzbudljivoj predstavi uloge su ostvarili glumci Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković i Lara Živolić.

"U životu nam se mogu dogoditi mnoge stvari: dobre i loše. Ali i dobre i loše puno je bolje proživjeti u krugu ljudi koji nas vole. A kada umre neko koga volimo i ko je volio nas, naš je život zauvijek promijenjen. Nešto se slomi, a nešto novo nastane. Strah, sjeta, praznina. Praznina koja će nas zauvijek pratiti", istakla je Marta Buchaca govoreći o svojoj predstavi.

Troje članova tri različite porodice nalaze se u bolničkoj čekaonici zbog troje životno ugroženih u automobilskoj nesreći. Nervozni su, zabrinuti i bez ikakvih informacija. Ne znaju odakle se poznaje troje unesrećenih, niti što su svi zajedno radili u autu.

Izljevi najrazličitijih emocija izmjenjuju se međusobnim optuživanjima i gotovo morbidnim pribojavanjima kakvih su prepune crne hronike.

Što radnja dalje odmiče početno pitanje - šta su zajedno u autu radili troje unesrećenih pretvara se u pitanje ko su oni koji su ih nakon nesreće došli posjetiti. I dok je za jedne pitanje samo hoće li iz nesreće uopće izaći živi, za druge je to još više pitanje kakvi će iz nje izaći.

Predstava "Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet" premijerno je izvedena na sceni HNK Split u decembru 2012. i doživjela je izvanredan prijem kod publike.