Kultura
0

"Derviš i smrt" večeras u Kamernom teatru 55

Klix.ba
U Kamernom teatru 55 u petak, 12. aprila, bit će izvedena predstava "Derviš i smrt", u 20 sati.

“Derviš i smrt”, najznačajnije djelo u književnom stvaranju Meše Selimovića, ovoga puta bit će izvedeno u dramatizaciji i režiji glumca Slobodana Ćustića. Ćustić igra Ahmeda Nurudina, a partner na sceni bit će mu Miloš Lazić u ulozi Bećira.

"U Mešinom romanu ‘Derviš i smrt’ pronašao sam nešto što me je već poslije prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovjekove muke – sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi", obrazložio je Ćustić u najavi predstave.

On je istakao da je osnovni motiv nastajanja ove predstave njegova “duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji Meša to radi”.

Najljepše kritike koje sam dobio došle su od publike, od jednog starijeg gospodina koji je me je sačekao nakon predstave ispred pozorišta, čestitao mi i zahvalio se riječima: "Gospodine Ćustiću, oslobodili ste me najvećeg straha – ja se više ne plašim smrti, hvala vam…" I od jedne djevojke: "Od početka do kraja predstave sam osjećala takav mir kao da sam bila u nekom hramu."

“Selimovićeva izjava u romanu ‘Ja nemam dva srca, jedno za ljubav, drugo za mržnju’ jeste nešto najhrabrije, najčasnije i najveličanstvenije što može reći jedan čovjek”, ocijenio je on. U ovom projektu Ćustić potpisuje i scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Dušan Šorđan, a majstor tona Zoran Jerković