Nagrada CBE
1

Kraljica Elizabeta oduzela Harveyju Weinsteinu priznanje Ujedinjenog Kraljevstva

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Filmskom producentu Harveyju Weinsteinu koji se nalazi u zatvoru oduzeta je počasna nagrada CBE nakon što je osuđen za silovanje i seksualni napad.

Službeno saopćenje u The London Gazetteu potvrđuje da je kraljica Elizabetha II poništila imenovanje za zapovjednika reda Britanskog carstva, piše BBC.

Odluka je donesena na nedavnom sastanku Odbora za oduzimanje imovine Honors. Weinstein je CBE priznanje dobio 2004. godine.

U martu je osuđen na 23 godine zatvora. U oktobru 2017. godine nekoliko žena optužilo je Weinsteina da ih je zlostavljao ili uznemiravao.

Oduzimanje ove nagrade uslijedilo je nakon ukidanja stipendije 2017. godine koju je filmski producent dobio od Britanskog filmskog instituta (BFI). Počasti se mogu povući i iz više razloga, a jedan od njih je ​​proglašenje krivim za krivično djelo.

Weinstein služi kaznu od 23 godine zbog silovanja i seksualnog napada u zatvoru u saveznoj državi New York. Lista žena, uglavnom iz filmske industrije, koje su suosnivača filmskog studija Miramax i kuće Weinstein Co optužile za seksualno napastovanje, uključujući i silovanje, danas ima oko sedamdeset imena. Mnogi od tih slučajeva stari su i po nekoliko desetljeća, jer one prve koje su našle hrabrosti progovoriti pozvale su i neke druge, davne žrtve, da stanu pred javnost i kažu što im je učinio.