Nove prepirke
20

Kraljica bijesna zbog nove objave Harryja i Meghan o zabrani upotrebe riječi "kraljevski"

DP
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako je djelovalo da će se situacija u kraljevskoj porodici smiriti nakon što su princ Harry i Meghan Markle odstupili sa svojih dužnosti, svaki dan za njih donosi novu dramu.

Kako piše Cosmopolitan, kada se činilo da su svi preboljeli što su princ Harry i Meghan Markle službeno odstupili sa svojih položaja u kraljevskoj porodici, nastao je novi problem koji je uznemirio kraljicu Elizabetu II. Ovog puta riječ je o uklanjanju zaštitnog znaka "Sussex Royal".

Javnost je već upoznata da, nakon što su istupili iz kraljevske porodice, Harry i Meghan više neće moći koristiti kraljevski zaštitni znak. To znači da će se njihova nedavno redizajnirana stranica, roba i Instagram profil morati mijenjati.

U odgovoru na zabranu korištenja kraljevskoga zaštitnog znaka, Meghan i Harry su izjavu objavili na svojoj internetskoj stranici. Oni su napisali:

"Iako su vojvoda i vojvotkinja zauzeti planovima za osnivanje nove, neprofitne, organizacije, imaju u vidu posebna pravila vlade Velike Britanije koja se odnose na upotrebu riječi 'kraljevski'. Zbog toga je dogovoreno da oni neće koristiti ime Sussex Royal ili bilo koju drugu varijantu riječi 'kraljevski'. Iz navedenih razloga, prijave za zaštitni znak koje su podnesene kao mjere zaštite i koje odražavaju iste standarde za zaštitno obilježje kao što je napravljeno i za kraljevski fond vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, bit će uklonjene".

Kako se ispostavilo, službeno saopćenje Meghan i Harryja razljutilo je kraljicu.

"Ona je strašno razočarana time da je njen rođeni unuk mogao toliko javno osramotiti monarhiju i donijeti svu tu neželjenu pažnju na svoju porodicu u najgorem mogućem trenutku", rekao je izvor blizak porodici.

Ovo znači da bi tenzije između Meghan, Harryja i kraljice mogle dostići još veći nivo.

Uprkos cijeloj situaciji, kraljica je podržala odluku unuka i njegove žene da odstupe s kraljevskih dužnosti. Ipak, kako se čini, iza zatvorenih vrata nalazi se komplikovanija slika.

"Kraljica je silno željela da se sve ovo riješi jer je vidjela kako to šteti monarhiji i lično mislim da je to prilično bolno za nju. Došla je do toga da više ne želi misliti o svemu tome, već joj je želja da se sve završi ", kaže isti izvor.