magazin
0

Kopija Tolkienovog ''Hobita'' prodana na aukciji za 76.000 eura

Sarajevo-x.com
Anonimni kupac postao je vlasnik vrijednog toma ''The Hobbit'' čiji je autor John Ronald Reuel Tolkien. Djelo je ponuđeno u okviru aukcije u londonskoj aukcijskoj kući Bonham's i prodano za 60.000 funti (nešto više od 76.000 eura).

Kopija djela iz 1937. sa posvetom prodana je po dvostruko većoj cijeni od očekivane. Primjerak je potpisan Tolkienovoj prijateljici Elaine Griffiths, koja je odigrala važnu ulogu pomažući autoru da objavi djelo, odnosno predlažući mu izdavača.

Na ovoj aukciji se pojavilo i prvo prevedeno izdanje ''Hobbita'' na švedskom jeziku iz 1947. Dostiglo je cijenu od blizu 2.000 eura, takođe neočekivano.

Prema pisanju britanskih medija, na aukciji je ponuđena i posljednja Tolkeinova fotografija koja ga prikazuje oslonjenog na crni bor, njegovo omiljeno drvo u Oksfordskoj botaničkoj bašti, odmilja nazvano Laocoon. Ova fotografija bila je poklon za Griffithsovu od Tolkienove kćerke Priscille, koja je pritom napisala: ''Za Elaine, s ljubavlju, Priscilla.''

''Hobbit'' je Tolkienu donio najviše uspjeha. Prodano je preko 100 miliona primjeraka ovog djela koje je bilo svojevrsni uvod u kasnije napisanu trilogiju ''Gospodar prstenova''.

U planu je i film prema Tokienovom ''Hobbitu'' čije bi snimanje trebalo početi 2009. godine.