O logoru Luke
14

Knjiga "Očevidac - Moj put u Hag" bivšeg logoraša Isaka Gašija je historija iz prve ruke

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Knjiga "Očevidac - Moj put u Hag", koautorski rad bivšeg logoraša i sportske legende, poznatog kajakaškog reprezentativca Jugoslavije Isaka Gašija te američkog historičara Shaun Koosa, koja je važan dokument i svjedočenje o počinjenim zločinima u zloglasnom logoru Luke u Brčkom, bit će predstavljena 7. augusta u Bošnjačkom institutu Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Gaši je kanuist koji je duže od deset godina predstavljao Jugoslaviju na međunarodnim takmičenjima. Rođen je u Brčkom 1957. godine, u 18. godini bio je juniorski prvak Jugoslavije te je dva puta učestvovao na evropskom prvenstvu za juniore. U seniorskoj konkurenciji, Gaši je pet puta bio prvak Jugoslavije te član reprezentacije na svjetskom prvenstvu u maratonu 1992.

Početkom rata uhapšen je i odveden u Luku, logor smrti, jednom od najstrašnijih mučilišta u BiH u kojem su zatočenike, uz ostale, zvjerski mučili Goran Jelisić poznatiji kao "srpski Adolf" i njegova djevojka Monika Karan Ilić.

Gaši je bio i jedan od krunskih svjedoka optužbe pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, svjedočio je šest puta i to u slučajevima: Tadić, Stanišić i Župljanin, Milošević, Karadžić, Krajišnik i Šešelj.

Ugledni američki časopis "Kirkus Reviews" ocijenio je da je to djelo značajna, moćna i upozoravajuća priča o nacionalizmu.

Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta David Pettigrew podsjetio je u izjavi za Fenu na dio predgovora ove knjige koji je napisao, gdje je naveo da je ova knjiga djelo hrabrosti, herojski testament zavještan vremenu da pripovijeda o volji Isaka Gašija da preživi i da kaže istinu o genocidu, o zločinima protiv čovječnosti i o drugim ratnim zločinima počinjenim nad bosanskim muslimanima i drugim nesrbima u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Akademik Ferid Muhić ocijenio je u predgovoru da knjiga predstavlja literaturu najvišeg ranga, ali i arhivski dokument, detaljan i veoma značajan opis isječka historije, rentgenski snimak izopačene stvarnosti u Brčkom tokom prvih sedmica agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Knjiga nije uputstvo kako da se spriječi veliko zlo, već opomena da veliko zlo nikad nije daleko, da vreba danju i noću, jer uvijek ima onih koji neprestano snuju podle kolektivne zločine u ime kolektivnih nacionalističkih aspiracija. To je ono što se neće moći iskorijeniti još dugo", objasnio je.

Profesor emeritus Michael C. Steiner istakao je da je "Očevidac" očaravajuća knjiga, dobro ispričana priča, historija iz prve ruke.

Drugi autor, Shaun Koos, bivši član američkog kajakaškog tima te bivši sekretar Američkog kajak/kanu udruženja, tokom veslačke karijere je upoznao Isaka Gašija. Njegov primarni interesi kao pisca su historijska biografija, i istraživanje motivacije, mentaliteta te postupaka osoba koje se susreću ili prolaze kroz velike izazove.