Gledajte na Klix.ba
174

Klix Studio s Emelom: Zoran Kesić o "nezgodnim temama" i konsenzusu da Srbi nisu krivi makar za Stari most

N. C.
Jedno od najpoznatijih regionalnih TV lica, cijenjeni satiričar i autor emisije 24 minuta Zoran Kesić gost je emisije Klix Studio s Emelom Burdžović.

Kesić je za Klix Studio, između ostalog, govorio o svojoj popularnosti u našoj zemlji, odnosu Srbije prema njemu, patriotizmu, izdajništvu, kao i temama koje najčešće obrađuje na svojim nastupima. Na početku razgovora voditeljica je u šali konstatirala da on ne živi, ali da radi u Sarajevu.

"Izmuzem Sarajlije lijepo, ali ne samo Sarajevo. Izmuzem, zato što imam tako dobre menadžere i Tuzlu i Zenicu. Evo sad idem u Mostar. Publici je lijepo, meni je ljepše. Od početka mojih dolazaka u Sarajevo osjećam se kao drag gost. Ovdje me zovu Zoka, to je meni emotivno zato što su mene roditelji, kad sam bio mali zvali tako, i niko me poslije nije zvao tako. Ponovo sam Zoka u Sarajevu i to je tako lijep odnos", kazao je.

Kaže kako uglavnom tematizira političare iz Srbije, a iz BiH najviše Dodika. No potom se osvrnuo i na Mostar.

"U Mostaru ja istaknem činjenicu što makar za jednu stvar možemo imati konsenzus za koju Srbi nisu krivi, a to je Stari mostarski most. Eto, ako možemo da se dogovorimo da za to nismo krivi. I istaknem da nastupam u hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača i to drugi put, što znači da sam za dom spreman, nastup je spreman", našalio se Kesić.

Nakon što smo saznali razloge Kesićevog dobrog odnosa prema Sarajevu, voditeljica ga je upitala zašto ga publika ovdje toliko voli.

"Ponekad tokom nastupa dozvolim sebi improvizaciju. Nešto se ja kao naljutim na publiku i onda sam jednom slučajno kazao: 'Kakvi ste to. Em sam izvođač, em sam gost, em sam Srbin. Kad smo mi Srbi vama ovdje u Sarajevu išta loše uradili'. Sekunda pauze. Tišine. I onda takav smijeh i aplauz. Vidim da može i da prolazi. I onda krenem još bezobraznije da pumpam na tom talasu. Na talasu podrazumijevanja šta mislimo o ratovima, zločincima i o agresiji. I onda kada imaš takvo prepoznavanje, kao da se znaš cijeli život. Kad možeš da budeš i bezobrazan, onda su to razlozi zbog kojih je puna sala", dodao je.

Veliki dio ljudi u Srbiji misli da Kesić, na način razumijevanja sa Sarajevom, kroz svoje emisije, kupuje sarajevsku publiku. Da li je to tačno?

"Što bih kupovao bilo koju publiku. Ja nastupam i u Srbiji, do duše ne toliko, jer u mnogim gradovima ne mogu da nastupam. Kada moj menadžer zove direktore kulturnih centara i pozorišta oni kažu dvije stvari: ili da nema mjesta uopće tokom cijele godine ili da nije zgodno. Nekada prije sedam godina kad je politička situacija bila mnogo benignija, ja sam mogao nastupati i u Kragujevcu, i u Kraljevu, i u Nišu. Sada mogu da nastupam samo u Novom Sadu i Beogradu", kazao je.

Kesić je istakao da mu je najdraže na nastupima govoriti o "nezgodnim temama", što mu u Srbiji spočitavaju.

"Gdje mi je trebalo da u Sarajevu spominjem da je Ratko Mladić zločinac, nije zgodno. 'Što ne kažeš za ove njihove?' Ne znam ni kako se zovu. Kako se zovu neki vaši zločinci koji su ubijali Srbe?", upitao je Kesić, potom je voditeljica kazala da ima presuđenih zločinaca, istina manje.

"Da, ali zašto ih ne pominjem?", kazao je.

U nastavku razgovora, voditeljica je upitala Kesića smanjuje li se govor mržnje prema njemu.

"Nemam ja nikakve sudske procese. Ništa. Niko mene ne tuži, nikog ja ne tužim. I ne reagujem. Meni niko i ne prijeti, samo na društvenim mrežama poruke mržnje. Jednom davno je televizija prijavila, nisam ja. Tada sam morao otići da dam izjavu, ali nisam ja prijavio", kazao je.

Postoji izreka "da nije važno šta ti kažu, već ko ti kaže". Ima li, i od koga, kad ti kaže da si izdajnik da te "tangira"?

"Bilo ko da kaže, obični građanin ili Karleuša, da sam izdajnik to me ne "tangira". Prije svega, zato što sam navikao na to, ali i to je dokaz da radim pravu stvar. Da, ja smatram sebe patriotom. Mislim da je kritika loših stvari u nekom društvu, početak izlječanja tog društva", poručio je Kesić.