Nova era u arhitekturi
14

Kina više ne želi graditi plagijate poznatih svjetskih građevina

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Od engleskih gradova, alpskih sela do Ajfelovog tornja - kopije inostrane arhitekture nalaze se širom Kine. Međutim, kineska vlast odlučila je zabraniti plagijate kako bi promovisala kineski duh.

Vlada je sada odlučila promovisati i lokalni dizajn zbog čega je zabranila plagiranje, imitaciju i kopiranje dizajna na novim zgradama koje se budu gradile u Kini, piše BBC.

U izjavi vlade kazali su da bi zgrade trebale da predstavljaju kulturu grada zbog čega bi veliki, strani i čudni dizajni trebali biti ograničeni. Takođe je limitirana i visina do koje je zgradu moguće graditi, a to je maksimalno 500 metara.

"Gradska konstrukcija treba da bude kombinacija gradske spoljne slike i unutrašnjeg duha koji će zajedno otkrivati kulturu grada", saopšteno je iz Vlade.

Oni su kazali da je Kini sada potrebna nova era u arhitekturi koja će ojačati kulturno samopouzdanje tako što će pokazati kineski grad, savremeni duh ali i tradiciju.

Posebno je važno izbjeći plagiranje pri gradnji stadiona, muzeja, teatara, galerija i slično kazali su iz kineske vlade.

Nije rečeno šta će biti sa već postojećim kopijama svjetske arhitekture u Kini, a prema Global Timesu, plagirane i loše verzije poznatih građevina nalaze se u mnogim kineskim gradovima.