Nakon 24 godine
1.9k

Kanadski vojnik pronašao dječaka Amira s kojim se sprijateljio tokom rata u BiH

Klix.ba
Justin i Amir (Foto: Facebook)
Justin i Amir (Foto: Facebook)
Kanadski vojnik Justin Frye boravio je 1994. godine u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, kao pripadnik UNPROFOR-a, kad se sprijateljio s dječakom Amirom iz Visokog. Iako se 1995. morao vratiti kući, Justin nikada nije zaboravio dječaka iz BiH. Zahvaljujući Facebooku, oni su se uspjeli povezati nakon 24 godine.

"Danas mi se dogodilo nešto predivno", riječi su kojima je kanadski vojnik započeo svoju priču na Facebooku.

Kako je napisao, 1994. je bio u kampu CANBAT u Visokom. Jedan od njegovih zadataka bio je osiguravanje sletišta za helikoptere UN-a, pored kojeg se nalazilo nekoliko kuća. Svaki put kad bi osiguravao sletište s kolegama, priča Justin, jedan dječak ih je posmatrao.

"Počeo sam Amiru donositi slatkiše. Mama mi je poštom slala stvari za Amira, slatkiše, bombone, a jednom i sat. Sjećam se kako je bio uzbuđen kad sam mu dao sat. Nije govorio engleski, ali uzbuđenje je bilo vidljivo. Ljudi su se tada u BiH borili za najosnovnije, a sitne stvari koje vi i mi uzimamo zdravo za gotovo njima su značile sve", napisao je Justin.

Kanađanin se 1995. morao vratiti kući, a sve što je ponio iz BiH bilo je sjećanje na rat te nekoliko fotografija, od kojih je jedna bila s Amirom. Godinama je, kaže, razmišljao o našoj zemlji.

"Mislim da svi koji su bili tamo u vojsci misle na nju. Često sam mislio o Amiru i pitao se je li preživio rat. Amir je postao simbol svih uspomena na Bosnu. Sačuvao sam njegovu fotografiju. Razmišljao sam o njemu i o povratku u Bosnu", ispričao je Justin kojeg ništa nije spriječilo da pronađe Amira.

Vojnik iz Kanade pronašao je novinara iz Visokog i poslao mu podatke o lokaciji na kojoj se nalazila njegova baza tokom rata te sliku s Amirom.

"Nadao sam se da je Amir još tamo ili neko od njegovih. Za samo jedan dan javio mi se novinar i rekao da Amirova sestra još živi tamo. Amir je u Švedskoj i na Facebooku je. Nije mi dugo trebalo da ga pronađem. Pričali smo po prvi put", završio je Justin svoju priču.

Amir, nekada dječak iz Visokog, a danas 32-godišnji otac, također je izrazio svoje zadovoljstvo jer se nakon 24 godine povezao s Justinom.

"Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Justin. Nije lako bilo biti čovjek u vremenu ratnog ludila, gdje je i tvoj život bio također ugrožen. Ali, za Justina to nije bio problem!", naglasio je Amir na Facebooku.