Peti History Fest
0

Kamberović: Historiografija ne treba služiti mobilizacijama za rat

I. S.
Predsjednik Udruženja za modernu historiju Husnija Kamberović povodom ovogodišnjeg History Festa naglašava potrebu shvatanja uzroka "propadanja" antiratnih inicijativa. Također ističe da historiografija ne smije služiti mobilizacijama za rat.

Tema History Festa je "Pregovori, sporazumi i/ili rat: Dileme u jugoistočnoj Evropi 1941. i 1991. godine. Ideologije, konteksti, posljedice". Kamberović u razgovoru za Fenu je rekao da je History Fest posvećen raspravama o 1941. i 1991. godini kako bi se napravile nekakve komparacije između događanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine.

"Ideja je bila da probamo napraviti nekakve komparacije između događanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu i ratovima na prostoru Jugoslavije 1991. kako bismo razumjeli zbog čega antiratni pokreti, koji su bili prilično jaki i pred 1941. i pred 1991. godinu, nisu uspjeli", kazao je Kamberović.

On je podvukao da je cilj razumjeti u čemu se griješilo kako se eventualno slične greške ne bi ponavljale u budućnosti. Čitav History Fest je podijeljen u nekoliko panela, rasprava, konferencija, promocija knjiga i predavanja.

Izdvojio je panel posvećen evropskim vrijednostima i Bosni i Hercegovini te panel Društvo i historiografija u jugoistočnoj Evropi − Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije.

"Ideja je da kroz razgovor o tome kako smo mi na prostoru bivše Jugoslavije od zajedničke prošlosti došli do podijeljene budućnosti do podijeljene historije i da vidimo da li možemo imati neku zajedničku evropsku budućnost", rekao je.

Govoreći o izazovima sa kojima se danas susreće historiografija profesor Kamberović je kazao da je najveći izazov pitanje šta zapravo historiografija treba biti.

"Znamo da je historiografija devedesetih godina igrala nečasnu ulogu na prostoru bivše Jugoslavije, da je faktički pripremala ratove. Danas mislimo da je izazov kako pronaći neke konceptualne alternative da historiografija više ne služi politici. Da ne služi mobilizacijama za rat, nego mobilizacijama za mir", istakao je u razgovoru za Fenu profesor Husnija Kemberović.