magazin
276

Kako to rade Pazarci: Komični prikaz realnosti Sandžaka iz ugla Alena Turkovića

Piše: L. Č.
Alen Turković je stand up komičar iz Novog Pazara koji je široj publici poznat sa takmičenja za najboljeg komičara "Audicija" televizije Pink. Turković je prošli vikend, u okviru svoje regionalne turneje nastupio i u Sarajevu, održavši tačku pod nazivom "Pazarske bajke".

Dvosatni program stand up showa Alena Turkovića donosi osvrt na realnost Novog Pazara i Sandžaka, opise međusobnih razlika u njihovom gradu i okoline, te odnosu Pazaraca i ostatka svijeta, s naglaskom na najbliži komšiluk.

Turković kaže kako je Novi Pazar mjesto sa posebnom vrstom humora.

"Čvrsto stojim iza toga da ako se Pazarcu nešto svidi, svidjeće se bilo kojem čovjeku na Balkanu, jer mi imamo pojačanu dozu humora koji je zaista urnebesno originalan i smiješan", ispričao nam je Turković.

Alen Turković je rođen 1992. godine u Novom Pazaru, gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu, a komercijalnom stand up komedijom se odlučio početi baviti nakon jedne pozorišne premijere u kojoj je, kako kaže, "bio totalna zvijezda, ali nakon četiri dana nije imao novca ni za jednu paklicu cigara."

Njegova najveća inspiracija je psihologija naroda kojoj pristupa na jedan komičan način, čime, kako navodi, postiže efekt neutralizacije tj. direktnog predstavljanja problema.

"To također može da bude mač sa dvije oštrice jer dosta ljudi, uglavnom mlađih, moje nastupe shvataju pogrešno i lik sa scene, koji ustvari ne bi trebao da postoji im postaje inspiracija", pojašnjava Turković.