Ujedinjeni u vjeri
0

Kako se u šarenoj Aziji obilježava Kurban-bajram

Klix.ba
Indija (Foto: EPA-EFE)
Od Afganistana, preko Saudijske Arabije do Libije, muslimani širom svijeta obilježavaju, svako na svoj način, jedan od najvećih blagdana u islamskom mkalendaru, Kurban-bajram.

Objektivi fotografa agencije EPA našli su se u zemljama Azije i Bliskog istoka, gdje su zabilježili mnoge običaje i trenutke iz jutarnje molitve koja je jedinstvena za sve muslimane, bez obzira na naciju.

Tu su i muslimani sa Filipinima i iz Kirgistana, te Indije i Pakistana. Svaka država i narod ima svoje običaje srodne samo njihovom podneblju. Indijci muslimani su kao po običaju uvijek skloni šarenilu i specifičnom ukrašavanju ulica i tijela, a Pakistanci vole na stari način oštriti noževe za žrtvovanje kurbana.

Često razjedinjen Bliski istok i jugoistočni dio Azije u cjelosti predstavlja najburniju političku šahovsku tablu svijeta. Ipak, islamski blagdani prilika su za ujedinjenje naizgled različitih ljudi.

Razliku među njima odaju raznovrsne nošnje i boja kože, ali svi muslimani prepoznaju se u bajram-namazu, jutarnjoj molitvi koju obavljaju prvog dana blagdana.