{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jemenski ahat među najpoznatijim poludragim kamenjem na svijetu

A
21.4.2014. u 09:15
0
0
Jemenski ahat među najpoznatijim poludragim kamenjem na svijetu
0
Svjetski poznat jemenski ahat, mineral i poludragi kamen koji je pojavljuje u različitim bojama, oduvijek izaziva veliko interesovanje ljubitelja dragog i poludragog kamenja, a koristi se izradu različitog nakita ili ukrasa na odjevnim predmetima.
Jemenci, koji Ahat nose kao ukras, vjeruju da ih taj kamen štiti od zlih duhova i sila.

Ahat nastaje taloženjem kvarca, uglavnom kalcedona, koji je mikrokristalizirana silikatna kiselina, a prvi put je otkriven na Siciliji.

Na historijskoj čaršiji u gradu Bab al-Yemen majstori pretvaraju ahat u prstenje, tespihe i ogrlice. Jemenski ahat je u različitim bojama. Najpoželjniji je plavi ahat, ali popularan je i crveni.

U zemljama Zaljeva najpopularniji je crveni ahat. Prstenje ukrašeno crvenim ahatom je ujedno i najskuplje. Cijena prstena ukrašenog crvenim ahatom se kreće od 50 do 100 američkih dolara.

Također, početna cijena tespiha napravljenih od crvenog ahata se kreće od 50 dolara.

Ahat je, kao i drugo drago kamenje moguće kopirati, no takav "ahat", koji se najviše kopira u Kini, moguće je odmah primijetiti.

Međutim, jemenski proizvođači ahata pojašnjavaju da se veoma lako može utvrditi da li je riječ o originalu ili kopiji. Kako navode, originalnost ahata na tespihu se otkriva tako što se gleda veličina i razlika među kuglicama.

Proizvođači ahata pojašnjavaju da se ahat nikada ne reže simetrično i ravno.

Većina ahata nalazi se u vulkanskim stijenama ili lavi. 


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: