U braku tri desetljeća
10

Jedinstvena ljubavna priča: Ovako je Rade Šerbedžija osvojio 20 godina mlađu suprugu

N. C.
Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
Proteklog vikenda u Novom Sadu udala se Nina Šerbedžija, najstarija kći glumačkog velikana Rade Šerbedžije (76) i teatarske redateljice Lenke Udovički (56). Ljubavna priča njenih roditelja je zaista jedinstvena.

Rade i Lenka u braku su preko 30 godina, a upoznali su se 1990. godine u Subotici. Vjenčali su se kada je on imao 43, a ona 23 godine. Njih dvoje važe za jedan od najskladnijih bračnih parova na sceni.

Sve je počelo tako što je Šerbedžiji, tada već velikoj jugoslovenskoj glumačkoj zvijezdi, koleginica Inge Apelt rekla: "Ovu bi malu mogao da oženiš", pokazujući u Lenkinom smjeru.

Razlika od 20 godina nije smetala ni njemu ni njoj, ali Lenku na prvu nije privlačio to što je on poznati glumac.

"Da, bila je neka hemija, mada sam ja imala neke predrasude kad sam otišla u Suboticu, tek sam bila završila Akademiju. Više me je privlačila neka alternativna scena i neke nepriznate i nepoznate vrijednosti. Avangarda je bila pravac u kojem sam razmišljala, sva sam nešto bila u fazonu rušenja priznatih vrijednosti. Rade je glumac koji je toliko priznat, voljen, koji je mnogo postigao, pa se nije uklapao u moje ideje o svijetu. Međutim, potpuno me je razoružala ta njegova jednostavnost, iskrenost i čistoća, neki skoro dječački duh. Baš me osvojio kao čovjek", kazala je Lenka.

Naime, Radetova supruga nije bila impresionirana popularnošću 20 godina starijeg Šerbedžije kada su se upoznali. To je jako odbijalo, ali na kraju nije mogla ostati imuna na šarm legendarnog glumca.

"Uvijek su mi se sviđali muškarci koji su stariji od mene, koji imaju više životnog iskustva. Sve je išlo jako brzo, iako nisam očekivala da će prerasti u ljubavnu vezu" rekla je Udovički.

Njihova tridesetogodšnja ljubavna priča mnoge će dirnuti. Glumac je svojoj voljnoj posvetio i pjesmu "Filipa Kljajića 32", a naziv nosi po ulici u kojoj je stanovala kada su se upoznali.

Rade i Lenka, osim Nine, imaju još dvije kćerke Vanju i Milicu. Legendarni glumaci iz prvog braka ima sina Danila i kćer Luciju.