{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Jazz pjevačica i glumica iz filma "Kum" Morgana King preminula u 87. godini

Klix.ba
15.8.2018. u 14:16
2
7
Jazz pjevačica i glumica iz filma "Kum" Morgana King preminula u 87. godini
2
 
Američka jazz pjevačica i glumica Morgana King, najpoznatija po ulozi u filmu "Kum", preminula je u 87. godini.
King je preminula 22. marta, ali to nije objavljeno u javnosti sve do danas, kada je njen prijatelj John Hoglund napisao posvetu na Facebooku.

"Bila je jedna od najpriznatijih i najunikatnijih jazz pjevačica prošlog stoljeća", kazao je dodavši kako su bili najbolji prijatelji 30 godina.

Preminula je od Ne-Hodgkinovog limfoma u Californiji.

Rođena je u New Yorku. Dobila je stipendiju i upisala Muzičku školu Metropolitan te počela profesionalno pjevati u 16. godini. Objavila je tri albuma za produkcijsku kuću Franka Sinatre i nominovana je za najbolju umjetnicu (Grammy) 1965. godine, ali je izgubila od The Beatlesa. Kao pjevačica je najpoznatija po izvođenju operne verzije melodije s Broadwaya "A Taste of Honey".Njen moćni glas osigurao joj je ulogu u kultnom filmu "Kum" u kojem je pjevala pjesmu "C'e la luna mezzo mare" u sceni vjenčanja.

"Čitala sam 'Kuma' dvije godine i znala sam da moram biti dio toga. Išla sam na program hipnoze i kondicije da postanem dio ekipe i uspjelo je", kazala je u intervjuu 1971. godine.

U "Kumu 2" glumila je mamu Carmelu Corleone, a nakon toga se pojavila u američkoj sapunici "All My Children".

Rođena je 4. juna 1930. kao Maria Grazia Messina de Berardinis, u Pleasantvilleu, u porodici sicilijanskog porijekla. Od 11. godine je odrastala bez oca, u Bronxu. Već sa 16 je počela nastupati u Greenwich Villageu. Nastupala je u Vegasu i širom SAD-a, kao i na televiziji u talk showovima.

Prvi muž bio joj je trubač Tony Fruscella za kojeg se udala sa 17 godina. Njihova kćerka Graysan preminula je 2008. Iza Morgane je ostao unuk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: