"Ukrala" tekst mrtvog autora
0

J. K. Rowling optužena za plagiranje "Harryja Pottera"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Slavna autorica J. K. Rowling optužena je da je od jednog britanskog autora ukrala ideje za knjigu "Harry Potter“.

Naime, nasljednici preminulog britanskog autora Adriana Jacobsa podigli su optužnicu protiv autorice Rowling, odnosno njene izdavačke kuće "Bloomsbury Publishing PLC“, objavio je AP poizivajući se na saopštenje predstavnika preminulog autora.

U tužbi koja je podnesena sudu u Londonu tvrdi se kako je popularna britanska autorica za svoj roman "Harry Potter and the Goblet of Fire" dobar dio prepisala iz knjige autora Jacobsa, odnosno iz romana "The Adventures of Willy the Wizard — No. 1 Livid Land", koji je objavljen 1987. godine.

Inače, autor Jacobs je preminuo 1997. godine, a roman "Harry Potter and the Goblet of Fire" je objavljen 2000. godine.

"Procjenjujem da se radi o slučaju vrijednom milijardu dolara, no o tome će odlučiti sud“, kazao je Max Markson, advokat koji zastupa tužitelje, odnosno Paula Allena, povjerenika za Jacobsonove nekretnine.

Nakon podizanja tužbe autorica Rowlig je u medijima izjavila kako se radi o apsurdnim, neistinitim i neutemeljenim optužbama.

"Zaista mi je žao bog toga što se tvrdi kako sam ja uzela tuđi materijal za svoju knjigu. U suštini ja nikada nisam ni čula za tog autora dok nije uslijedila prva optužba 2004. godine, a nikada nisam ni pročitala tu njegovu knjigu. Sve te optužbe ne samo da su neutemeljene već su i apsurdne i zaista sam razočarana", kazala je Rowling prenosi Daily Telegraph.

Zastupnici preminulog autora Jacobsa su još 2004. godine zaprijetili tužbom, međutim ni tada u knjigama o "Harryju Potteru“ nisu pronađeni dijelovi iz romana "Willy the Wizzard“.

Tužitelj, Paul Allan, također razmatra otvaranje istrage kako bi se utvrdilo da li filmovi o "Harryju Potteru", ali i tematski park koji uskoro treba biti otvoren krše autorska prava.