Potpisala ugovor
0

J.K. Rowling odlučila pisati knjige za odrasle

Sarajevo-x.com
J.K. Rowling (Foto: AFP)
J.K. Rowling (Foto: AFP)
J.K. Rowling, autorica romana o čarobnjaku Harryju Potteru, je sa izdavačkom kućom Little Brown potpisala ugovor o izdavanju prvog romana za stariju publiku.

Rowling, koja ima bogatstvo od 630 miliona dolara, zbog planetarne popularnosti njenih knjiga o Harryju, je rekla da će se sada posvetiti pisanju romana naučnofantastične tematike, ali ovaj put ne za djecu nego za odrasle.

"Iako sam uživala pišući za djecu i tinejdžere, došlo je vrijeme da pronađem svoju drugu, stariju i ozbiljniju publiku i veoma sam uzbuđena zbog toga", rekla je Rowling, koja je samo u Velikoj Britaniji prodala 30 miliona kopija knjiga o malom čarobnjaku koji se bori protiv sila tame, prenosi britanski Telegraph.

Književnica je dodala kako joj je uspjeh Harryja Pottera omogućio da istražuje nova područja i kako je sretna što se oprašta od imaginarnog lika koji joj je donio milione.

Izavačka kuća za koju je Rowling potpisala ugovor također izdaje knjige pisaca Alexandra McCall Smitha i Jenny Colgan.

Izdavačka kuća koja je objavljivala knjige o Harryju Potteru je najavila proslavu 15. godišnjice objavljivanja prve knjige o malom čarobnjaku 26. juna ove godine.