Tvrdnje autorica
35

Istraživanje u Australiji: Klasične dječije knjige su većinom seksističke i rasističke

D. B.
Istraživanje obavljeno u Australiji je pokazalo da su popularne klasične dječije knjige većinom "zastarjele, seksističke i rasističke" te da su napisane iz perspektive "bijelih muškaraca".

"Svijet predstavljen u dječijim knjigama reflektira predominantno srednju klasu, heteroseksualce, muške heroje i likove", navodi se u izvještaju dr. Helen Adam i Laurie Harper sa Univerziteta Edith Cowan u Zapadnoj Australiji.

Prema nedavno objavljenom istraživanju, 90 posto knjiga koje se svakodnevno čitaju u australskim i američkim vrtićima "promovišu tradicionalne, binarne i stereotipske tačke gledišta rodova i uloga rodova", a Adam i Harper to smatraju zabrinjavajućim.

Autorice istraživanja tvrde da ilustracije u knjizi "Harry the Dirty Dog" prikazuju "pristrastnost prema muškoj zastupljenosti i stereotipima muškaraca", dok je sama ideja "promovisanja rodno neutralnih ili inkluzivnih mogućnosti zanimanja" u knjizi nazvanoj "Želim biti policajac" kompromitovana većinom muškaraca u odnosu na žene u omjeru 15 prema 3.

Adam je konstantno razotrkivala "negativan utjecaj" tradicionalne literature i filmova na razvoj djece. U njenim ranijim istraživanjima je kritikovala knjige dr. Seussa zbog prikazivanja manjinskih kultura na "stereotipne i egzotične načine i često u podređenim ulogama bjelim likovima".

Ona također kritikuje Disney zbog poticanja rasizma i rodnih stereotipa nazivajući Snježanu primjerom "zavisne žene".

Stoga je preporučila zamjenu "zastarjelih" klasika "inkluzivnijim" knjigama napisanim u posljednjih 20 do 30 godina. Ipak, njenim savjetima nisu impresionirani mnogi čitatelji, a neki su je nazvali "ludom".