Bivši član Indexa
93

Ismet Nuno Arnautalić: Raduje me da će se u Sarajevu evocirati uspomene na Kemu i Davorina

E. Sk.
Ismet Nuno Arnautalić/ Foto: Facebook
Ismet Nuno Arnautalić/ Foto: Facebook
Vijest da će Grad Sarajevo odati počast muzičkim legendama Kemalu Montenu i Davorinu Popoviću tako što će ispred kultnog FIS-a u nedjelju, 22. septembra, u 18 sati organizovati druženje svih onih koji su bili dio karijera i života ovih umjetnika, mnogo je obradovala i Ismeta Nunu Arnautalića, bivšeg člana Indexa.

On smatra da su upravo Kemal i Davorin dvije nezaobilazne ličnosti koje su od velikog značaja za Sarajevo.

"Vrlo sam obradovan ovom akcijom koju je započela uprava Grada Sarajeva. To pokazuje da se cijene ljudi koji su nešto uradili za ovaj grad i za Sarajevo kao muzički i kulturni centar. Taj dan će biti posvećen njima dvojici, a bit će tu i drugih sadržaja. Prisjetit ćemo se ne samo njih dvojice, nego i mnogih koji su doprinijeli da Sarajevo postane značajan muzički centar. Bit će prikazano i nekoliko videospotova, 'Duet' Đorđa Balaševića i Kemala Montena i naravno pjesma 'Pismo prijatelju', za koju je tekst napisao Zlatan Fazlić Fazla", kazao je Arnautalić.

Bit će to prilika da se evociraju uspomene na neke od hitova uz koje su odrasle generacije i uz koje se branio ovaj grad.

"Pokušat ćemo da dovedemo ljude koji se pojavljuju u spotu 'Pismo prijatelju' kao što su Mahir Paloš, Abdulah Sidran, Ekrem Dupanović, Miki Trifunov...", govori Arnautalić.

On je istaknuo značaj kultnog mjesta FIS u Sarajevu i otkrio zašto će ovaj događaj simbolično biti obilježen baš na ovom mjestu.

"Sve je počelo u FIS-u. Tu je nastupao veliki orkestar, održavane su igranke, ples, svi smo išli to gledati, družiti se i zabavljati. Onda su 1964. godine došli Indexi i napravili veliki događaj, sala je bila prepuna, svirali smo ono što smo imali u repertoaru. Prvo instrumentalu, a kada je došao Davorin svirali smo Beatlese, The Rolling Stonese...", prisjeća se Arnautalić.

Bivši član najpopularnije bh. pop rock grupe za Popovića i Montena ima samo riječi hvale. Obojica su, kaže nam, bili omiljeni u društvu.

"Davorin je bio veoma zanimljiv čovjek. Svi su voljeli Indexe, naročito Davorina. Davorin je bio prijatelj sa svima, od političara, lopova, prevaranata, studenata... On se sa svima družio i svi su ga znali i voljeli, jer je znao s ljudima. Isti takav je bio i Kemal, obojica su bili vezani za sport i muziku, a to dvoje ide jedno s drugim", kaže Arnautalić.

Kemal Monteno rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu, a Davorin Popović 23. septembra 1946.

"Ovo okupljanje bit će savršena prilika da se napravi remake spota koji je snimljen 1992. godine", zaključuje Arnautalić.