Plesala bez marame
31

Iranka zbog videosnimaka na Instagramu završila u zatvoru

SRNA
Iranska tinejdžerka Maedeh Hojabri uhapšena je jer je na snimku plesala bez marame i prijeti joj zatvor.

Ona je imala stotine hiljada pratilaca na Instagramu, ali je natjerana na javno priznanje na televiziji, mada njeni poznanci tvrde da su je policijske i vjerske vlasti prisilile na takav postupak.

Brojni korisnici društvenih mreža su, u znak podrške Maedeh, objavili snimke na kojima i sami plešu uz poruku na farsi jeziku, čiji prijevod glasi: "Plesanje nije zločin".

Sve osobe koje budu uhapšene zbog plesa u javnosti i gole glave (bez tradicionalne marame), bivaju puštene da se brane sa slobode, uz garanciju.

U Iranu je ženama zabranjen ples sa bilo kim suprotnog pola, ako nije član porodice, kao i izlazak u javnost bez kose pokrivene hidžabom.

Maedeh Hojabri u svojim videima krši oba ova konzervativna vjerska propisa - ne samo što pleše, već to radi bez hidžaba, često i oskudno obučena.

"Ako kažete ljudima bilo gdje na svijetu da sedamnaestogodišnje i osamnaestogodišnje djevojke mogu biti uhapšene zbog svog plesa, sreće i ljepote pod optužbom širenja nedoličnosti, dok su silovatelji djece i drugi slobodni, oni će se nasmijati", napisao je iranski bloger Hosein Ronagi.

Vlasti u Teheranu su već izazvale bijes mlađih Iranaca zbog hapšenja i zatvaranja djevojaka i žena koje su se usudile da u javnosti skinu hidžab.

Vida Movahed, majka jednogodišnjeg djeteta, zbog toga je bila hapšena i zatvorena na gotovo mjesec dana na nepoznatoj lokaciji.

Osim nje, i mnoge druge žene hapšene su zbog protesta protiv nošenja hidžaba.

Protesti traju, uprkos nedavnoj najavi iranskih vlasti da više neće hapsiti žene zbog nepokrivanja kose, već će ih samo upozoravati ili novčano kažnjavati.

Iranske vlasti od revolucije, 1979. godine, sankcionišu plesanje u javnosti, pa je tako početkom ove godine uhapšen funkcioner u gradu Mašhadu, nakon što je objavljen snimak na kojoj grupa muškaraca i žena zajedno pleše u trgovačkom centru.

Prošle godine, uhapšeno je nekoliko lica jer su javno plesala zumbu, navode portali.