Ljubav i životni poziv
164

Instruktorica orijentalnog plesa Ines Babić: Ovaj vid umjetnosti ne poznaje granice

E. Sk.
Biti instruktor orijentalnog plesa nije lako, ali uz ogromnu ljubav prema hobiju, sve je jednostavnije, kazala nam je to na početku razgovora instruktorica i vlasnica škole trbušnog plesa "Sahara" Ines Babić.

Za životni poziv ova Sarajka izabrala je ples za koji nam kaže da opija svakim svojim pokretom, ritmovi pokreću svaki mišić na akciju, a izmiješani zvuci harmonike, violine i flaute i u najhladnijem čovjeku mogu probuditi najdublje emocije.

S Ines smo razgovarali pred desetu godišnjicu osnivanja plesne škole "Sahara", koja će biti obilježena naredne godine.

Škola je podijeljena u nekoliko nivoa, pojašnjava nam Babić, koji su aktivni dva puta godišnje, a traju tri mjeseca. Ostatak vremena naša sagovornica provodi u Londonu uspješno održavajući seminare u poznatim svjetskim školama.

"Orijentalni ples sastoji se od različitih stilova poput egipatskog, turskog, libanonskog, tribal i drugih. U ovoj godini mi smo se posvetili izučavanju egipatskog stila i imali smo priliku upoznati mnoge zvijezde. Sve je počelo kada smo upoznali poznatu egipatsku umjetnicu orijentalnog plesa Zaru Abdelrahman. Od nje sam saznala mnogo toga, uključujući i činjenice o samoj kulturi, historiji i tradiciji ovog plesa", kaže Babić.

Na njihovim časovima prisutne su žene različitih dobi, građe, vjere, nacionalnosti i obrazovanja.

"Ono što je zanimljivo jeste i činjenica da ovaj vid umjetnosti ne poznaje granice. Orijentalni ples pruža mogućnost sklapanja novih prijateljstava. U Sarajevu je iz godine u godinu sve više zainteresiranih za ovaj vid umjetnosti i to nam je drago", s ponosom ističe Babić.

Članice plesne škole "Sahara" mogu se pohvaliti i uspjehom koji su postigle na raznim takmičenjima, kada su se kući vratile sa zlatnim medaljama.

"Naše članice su uložile mnogo truda, vremena i ljubavi u orijentalni ples, ali su i dogurale do vrha i osvojile prva mjesta. Ponosna sam na njih s obzirom na to da su se uz svoje privatne obaveze odlučile posvetiti i boriti za orijentalni ples. Samo u ovoj godini djevojke su osvojile zlatne medalje na dva plesna takmičenja, a čekaju ih još dva takmičenja u novembru i decembru. Osim toga, pripremamo i novu koreografiju koju će djevojke predstaviti u martu 2020. na svjetskom takmičenju", otkriva nam Babić.

Osim hobija, orijentalni ples pogodan je za zdravlje, ali i za podizanje samopouzdanja.

"Ovaj ples je pozitivan za fizičko i mentalno zdravlje. Pomaže nam da pokretima izrazimo emocije, a oživljava senzualnost, ljepotu, nježnost i ženstvenost. Zanimljivo je koliko određenu melodiju interpretiramo na različite načine, a upravo ta različitost nam pomaže da saznamo više o sebi i drugima", smatra Babić.

Učenje orijentalnog plesa je, dodaje naša sagovornica, proces koji traje beskonačno. Dodatna edukacija je uvijek neophodna, kako za učenice, tako i za učitelje.

"Napredovanje u orijentalnom plesu je individualno i kod nekog je kraći, a kod nekog duži proces. Ovisi o više elemenata, uključujući talent, prethodnu praksu pokreta, redovitost dolaska na časove, rad izvan časova... Pored učenja samih pokreta, potrebno je pružiti pažnju i upoznavanju kulture, historije i slušanju muzike. Naši časovi su često dinamični, a pored plesa tu su i vježbe uz pomoć kojih jačamo mišiće i pripremamo tijelo za ples", govori Babić.

Njen cilj je, naglašava, veličanje umjetnosti i nesebično upoznavanje zainteresiranih o orijentalnom plesu.

"S obzirom na to da sam sarađivala sa svjetskim plesnim grupama, dobila sam mnogo ponuda vezanih za orijentalni ples izvan BiH, ali ne želim da odustanem od žena u našoj državi, trenutnih i budućih članica naše plesne škole, s obzirom na to da je ovo moj grad i smatram da ipak zaslužuje najviše pažnje. Najveći uspjeh je pomoći ženama da prihvate sebe kroz ples", iskrena je Babić.