Umjetnička vizija
73

Impresivno umjetičko djelo: Trijumfalna kapija u Parizu umotana u tkaninu

G. M.
Foto: CNN
Foto: CNN
Nakon tri mjeseca radova, slavna pariška Trijumfalna kapija potpuno je skrivena. Naime, objekat koji je izgrađen za vrijeme Napoleonove vladavine, obložen je sa 270.000 kvadratnih metara srebrno-plave tkanine povezane crvenim konopcima.

Postavljanje spomenika u tkaninu bila je dugogodišnja vizija pokojnih umjetnika Christa i Jeanne-Claude koja je napokon realizirana ovog ljeta.

Započelo je s 400 tona čeličnih greda podignutih poput metalnog omotača oko konstrukcije, nakon čega je uslijedilo zamotavanje, koje je proveo tim penjača tokom nekoliko dana. Nakon završetka projekta u četvrtak, luk će ostati transformiran samo 16 dana.

Posthumno umjetničko djelo “L’Arc de Triomphe, Wrapped” predstavlja ovaj spomenik i prepoznatljiv simbol Pariza u potpuno drugačijem svjetlu.

Stanovnici i posjetitelji neće moći samo pogledati već i dotaknuti ovo umjetničko djelo koje će biti postavljeno do 3. oktobra. Oni koji se popnu na 50 metara visok vrh moći će i hodati po njemu.

“L’Arc de Triomphe, Wrapped” je projekt bugarskog umjetnika imena Christo Vladimirov Javacheff i njegove supruge, Francuskinje Jeanne-Claude Denat de Guillebon koji su oboje preminuli.

Projekt je završio Christov nećak Vladimir Yavachev, a Parižani su ostali oduševljeni ovim nevjerovatnim umjetničkim djelom.