I Playboy u krizi
0

Hugh Hefner prodaje poslovno carstvo?

Sarajevo-x.com
Hugh Hefner, čovjek koji je zaštitno lice Playboya, koliko i poznate 'zečice', prisiljen je prodati svoje poslovno carstvo, prenose tabloidi.

Američka štampa u nedjelju prenosi da poznati vlasnik magazina Playboy, Hugh Hefner prodaje svoje poslovno carstvo za 200 miliona dolara.

Hefner (83) je Playboy utemeljio prije 56 godina, a 1970. godine magazin je posato apsolutni hit kojeg su kupovali muškarci širom svijeta.

No, zbog besplatne online pornografije kao i svjetske ekonomske krize, korporacija Playboy je u samo prva tri mjeseca ove godine prijavila gubitak od 8,6 miliona dolara što je za šest milona više u odnosu na prošlogodišnji gubitak u istom vremenskom periodu.

Isto tako, kompanija je otpustila 25 posto radnika, a Playboyu, iako je još uvijek najčitaniji američki magazin, osjetno pada popularnost.

Kao potencijalni kupac navodi se kompanija Virgin Media, dok su ostale dvije kompanije, Apollo Capital Partners i Providence Equity Partners odustale od kupovine magazina.

Hefner sa modelima, 1969. godine
Hefner sa modelima, 1969. godine
Hefner s modelima, 1969. godine

Prvo izdanje Playboya izašlo je davne 1953. godine i koštalo je tek pedeset centi, a primjerci prvog Playboya danas se mogu kupiti po cijeni od pet hiljada dolara. Na naslovnici prvog broja magazina Playboy bila je poznata holivudska glumica Marilyn Monroe.