magazin
17

Hoyka promovisao devetu generaciju Fotosofa

Klix.ba
Već devetu godinu poznati fotograf Damir Hoyka organizuje seminar art fotografije Fotosofia koji okuplja kreativce iz regije.

U nedjelju, 29. juna, u upečatljivom ambijentu Termi Tuhelj, koje su domaćin ovog seminara, petnaest talenata je dobilo majicu "Fotosof u akciji" i diplomu kojom su postali dio fotografskog "plemena".

Promociji je prethodilo otvaranje izložbe fotografija na temu "Art".

Izložba i promocija rezultat su sedam dana cjelodnevnog (i noćnog) rada seminarista koji su morali odgovoriti na mnogobrojne zadatke i izazove. Seminar je potpuno besplatan za učesnike, a cilj je, osim edukacije, stvaranje prijateljskih veza među fotografskim kreativcima. Veliki broj Fotosofa ranijih generacija koji su prisustvovali dešavanjima dokaz su da je koncept baziran na prijateljstvu i druženju uspješan.

Autor seminara Damir Hoyka istakao je da svaka generacija ima svoju osobenost i da svake godine ima novi izazov u razvijanju kreativnosti kod fotografa koji se prijave na seminar te da pravo druženje sa fotosofima tek počinje.

Osim stalnih Hoykinih savjeta i fotografisanja na zadanu temu svi polaznici su imali priliku da slušaju predavanje renomiranog fotografa Mehmeta Turguta (Turska). Polaznicima su na raspolaganju bili asistenti, profesionalna rasvjeta i modeli. U okviru celebrity daya, svi polaznici su morali napraviti portret slavne ličnosti.

Neki od celebritya koji su gostovali ove godine su: Rene Bitorajac, Mona Muratović, Davor Gobac, Mario Petreković i mnogi drugi.

Bitno je istaći i da su polaznici iz BiH Aida Redžepagić i Alen Hadžić.

Reportažu možete pogledati ovdje.

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.