Prvi svjetski šampion
4

Holandski tinejdžer pobjednik Red Bull Dance Your Style takmičenja

D. B.
Plesno takmičenje Red Bull Dance Your Style dobilo je prvog svjetskog šampiona.

Pobjednik je sedamnaestogodišnji Shishan iz Holandije, koji je okrunjen u subotu nakon finala održanog u Parizu. Zapažen nastup je imala i bh. predstavnica Melisa Činić, koja je u napetoj borbi za plasman među najboljih 16 poražena upravo od kasnijeg pobjednika takmičenja.

Red Bull Dance Your Style je inovativno plesno takmičenje u kojem na kraju svake plesne borbe publika crvenim i plavim karticama ocjenjuje i proglašava onog koji ide u naredni krug.

Svjetsko finale Red Bull Dance Your Style takmičenja, koje je održano u historijskom zdanju La Grande Halle de la Villette, bilo je vrhunac serijala od 65 plesnih događaja održanih u 29 zemalja tokom godine.

Pobjednici iz 32 zemlje morali su u Parizu proći kroz dvije eliminacione runde da bi došli do svjetskog finala u kojem ih je čekalo osam sretnih takmičara sa pozivnicama. U Parizu je nastupila i bh. predstavnica Melisa Činić – Shza, kojoj je nedostajalo malo sreće da se plasira među najboljih 16.

Mlada Tuzlanka je u prvoj borbi uvjerljivim brojem glasova publike pobijedila italijanskog predstavnika Idla, a protivnik u borbi za plasman u top 16 bio je upravo Shinshan, najmlađi takmičar i - ispostaviće se na kraju - pobjednik finala.

Borba Shze i Shinshana bila je jedina u eliminacionom dijelu takmičenja koja je završila neriješeno, odnosno s jednakim brojem glasova publike za oba takmičara. Dodatna runda pripala je Shinshanu, a mlada Tuzlanka se morala zadovoljiti neformalnom titulom 17. plesačice svijeta koju joj je dodijelila publika i drugi plesači iz cijelog svijeta.

Najboljih 16 u finalu se borilo uz zvučnu kulisu nekih od kultnih party bitova poput "Pump up the jam“ grupe Technotronic, "Mambo No. 5“ Loua Bege ili bezvremenog hita Glorie Gaynor "I will Survive“. U revijalnom dijelu nastupili su polaznici iz škole Juste Debout i renomirani francuskih plesači i koreografi Les Twins. Događaju su takođe prisustvovala neka od najvećih međunarodnih plesnih imena, među njima i Galen Hooks, Kinjaz Jon Shih, LeeJ Razalan i Mike Song, Shaun Evaristo i mnogi drugi.

U takmičarskom dijelu, holandski tinejdžer Shishan je osvojio srca publike, postavši prvi pobjednik Red Bull Dance Your Style svjetskog finala.

Njegov put ka slavi počeo je nedavno pobjedom u televizijskom showu "Holland's Got Talent“. Shishan posjeduje plesni stil koji važi za jedan od najluđih i najprepoznatljivijih u svijetu, te nevjerovatnu spretnost i muzikalnost. Sam opisuje svoj način plesa kao "kubansku zmiju“, spoj fleksibilnosti, ritmičnosti i statičnosti. Ipak, kao najvažniji element svog uspjeha navodi ljubav prema muzici.

"Slušam muziku stalno, od džeza do hip-hopa, od latino ritmova do funka, od klasične do hard rocka. Uopće nije bitan žanr. Mnogo bitniji od toga su vibra, emocija i priča koju ti muzika prenosti", otkriva Shishan.

Pobjedu na prvom Red Bull Dance Your Style svjetskom finalu u Parizu je nazvao snom.

"Ovo je nadrealno, imam samo 17 godina. Za mene je ovo kao san. Takmičenje je bilo ludo, toliko mnogo novih plesača iz jako mnogo zemalja. Uživao sam", završio je Shishan.