O muzici i pomirenju
101

Hip-hop spaja mlade u Brčkom: Kontra i Marčelo razgovarali s mladima

A. P.
U sali Omladinskog centra u Brčkom ekipa nazvana District team organizovala je prošle sedmice tribinu "Hip-hop spaja mlade" i ugostila muzičare Zlatana Hajlovca Kontru i Marka Šelića Marčela.

Velika imena regionalne hip-hop muzičke scene i jedni od muzičara koji su probleme današnjice uspjeli izraziti kroz muziku govorili su o ovoj temi, porastu nacionalizma i podjela i svojim naporima da ruše granice i barijere među mladima na ovim prostorima i svojom muzikom naprave velike pomake u našem društvu.

Marčelo je govorio o saradnji sa kolegama iz regije i označavanju kao izdajnika u svojim zemljama, ali i prvom pozivu i odlasku u Tuzlu. Ispričao je i kako je sam postao aktivista i šta misli o neangažmanu drugih ljudi s kojima živi u istoj zemlji.

"Ne trebaš unaprijed samom sebi u glavi praviti da si neki propovjednik i da radiš nešto užasno bitno i to će promijeniti svijet. Ti prosto radiš ono što moraš, ti tako misliš. Mi sve što smo napisali je jer smo se tako osjećali. Svjestan sam odgovornosti za svoje riječi, ali prvo odgovaram sebi, a onda ako se dogodi da se to dopadne drugim ljudima, da im nešto znači ili da ih pokrene na nešto, to je sasvim sigurno jedna od najljepših vijesti koje autori mogu da prime", rekao je, između ostalog, Marčelo.

Kontra je rekao da kao autor mora paziti da ne radi ništa suprotno onome što je napisao te da ne mora sve što radiš biti angažovana umjetnost o sistemu, korupciji i slično jer se desi da u tome čovjek izgori.

"Hip-hop kultura je široka. Niko ti ne brani da radiš nešto drugo. To uopšte nije licemjerno, kod nas ni vani. Autor nekada ima potrebu da zabavi sebe i druge ljude, da se svi opuste. Rap muzika s jedne strane tjera na razmišljanje, ali vas može i zabaviti", istakao je Kontra.

Tribina je održana u sklopu projekta PRO:Budućnost, a koji ima za cilj izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti se provode u više od 70 općina i gradova u BiH, a projekat u kontinuitetu radi sa mladima, NVO, udruženjima žena, vjerskim zajednicama i liderima, političkim liderima, medijima i različitim nivoima institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana i naroda BiH.

Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).