Rođendanski intervju
756

Greta Thunberg postala punoljetna: Ne govorim nikome šta treba da radi

B. R.
Greta Thunberg proslavila 18. rođendan (Foto: EPA-EFE)
Greta Thunberg proslavila 18. rođendan (Foto: EPA-EFE)
Aktivistica za očuvanje okoliša Greta Thunberg 3. januara je postala punoljetna, a tim povodom je ponovo govorila o klimatskim promjenama i privatnom životu.

Prema njenim riječima, njena rođendanska odluka je da prestane kupovati novu odjeću, ali ne osuđuje one čiji je način života manje ekološki prihvatljiv od njenog.

Prepoznatljiva je po tome što ne želi putovati avionom, već to čini manjim plovilima. Međutim, u intervjuu za magazin Sunday Times nije kritikovala one koji to čine.

"Nije me briga. Ne govorim nikome šta treba da radi. Ali, uvijek postoji rizik da budete kritikovani ako govorite o nečemu, a to ne praktikujete. Tada nećete biti shvaćeni ozbiljno", smatra Thunberg.

Iako se njen način života razlikuje od načina života drugih tinejdžera, tvrdi da ne osjeća da bilo šta propušta. Poručila je da je strast i briga za okoliš ne sputavaju.

"Ne sjedim i ne nagađam kako bi budućnost mogla izgledati. Ne vidim korist od toga. Sve dok radite ono što možete, nećete postati depresivni i tjeskobni", smatra.

Thunberg je kao idealan rođendanski poklon navela obećanje da će sve učiniti za planetu Zemlju. Međutim, kada je upitana da navede nešto konkretnije kao poklon, istakla je nova svjetla za bicikl jer je u Švedskoj veoma mračno tokom zime, prenosi list Guardian.