Održava poseban panel
26

Goran Bogdan stiže na Weekend Media Festival: Živimo medijsku revoluciju

L. K.
Goran Bogdan (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Goran Bogdan (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)
Weekend Media Festival, jedan od najvećih medijskih događaja u regionu bit će održan u Rovinju krajem septembra, a poseban panel održat će uspješni hrvatski glumac Goran Bogdan, koji će tom prilikom govoriti o temi "Influencer celebrity - biti ili ne biti".
Ovogodišnje izdanje Weekend Media Festivala bit će održano od 23. do 26. septembra pod sloganom "Živio život", a organizatori najavljuju bogat i zanimljiv program koji će dodatno začiniti pojavljivanje poznatih medijskih ličnosti.

No jedan od najatraktivnijih detalja programa jeste panel koji će voditi Goran Bogdan, a u sklopu kojeg će odgovoriti na pitanja mora li neko biti poznata ličnost da bi bio influenser i obratno.

"Spremamo malo drugačiji panel. Pričat ćemo o utjecaju svijeta koji se rapidno razvija na ljude, njihovu osobnost, razmišljanja... O tome kako pojava influensera djeluje na nas, u kojem se pravcu svjetovi neke kreativne i posvećene domene mogu posmatrati i razvijati", kaže Bogdan.

Dodaje kako je Weekend Media Festival iz godine u godinu sve veći i važniji događaj u svijetu u kojem se marketing razvija nevjerovatnom brzinom: "Postaje kao neka nova vrsta propovijedanja. Sve je prisutniji i relevantniji, sve se razvija vrlo brzo i festival postaje zvijer koja daleko skače".

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Govoreći o posebnim događajima koji okupljaju velike profesionalce, Bogdan se osvrće na svoju posjetu Sarajevo Film Festivalu (SFF) u augustu ove godine. Izražava zadovoljstvo činjenicom da je 27. izdanje sarajevskog festivala održano u prilagođenom formatu, odnosno da se publika imala priliku vratiti u kino.

"Pandemija nas je udaljila, osamila i gurnula u svijet društvenih mreža. Drago mi je što se publika, ali i filmski profesionalci ponovo imala priliku družiti i dijeliti tako posebno iskustvo. SFF je iz godine u godinu sve važniji za filmske profesionalce, postao je monumentalan i bez njega se ne može. Sve više spaja kreativne ljude zbog novih projekata. Postao je stvaralački festival, a ne samo prikazivački", kaže.

U regionu, posebno u Srbiji, se proizvodi sve više televizijskih serija. Na ovogodišnjem SFF-u predstavljeno je i priznanje Srce Sarajeva za TV serije, a u utrci za ovu nagradu bio je i Bogdan, kao i njegova serija "Močvara".

"Nastaje neki novi format serija, drugačiji je od one vrste kakvu smo gledali prije 20 godina. Produkcijski, scenaristički i glumački su bolje - to je stvarno postalo kao novi medij. Mi smo oduvijek snimali serije, ali posljednjih nekoliko godina uz ekspanziju HBO-a i sličnih platformi ulazimo u neku novu dimenziju. Nazvao bih to renesansom produkcije, pogotovo televizijske. Nalazimo se u nekom novom dobu, pogotovo što se tiče naših medijskih, marketinških i društvenih sfera. Svjedoci smo medijske revolucije. To upravo živimo sada", mišljenja je Bogdan.

Na koncu razgovora se osvrćemo na činjenicu da će Srbija 2022. godine u utrku za Oscara poslati film "Oaza" Ivana Ikića, a u kojem Bogdan igra vrlo važnu ulogu. Riječ je o emotivnoj priči o ljubavnom trouglu, a glumac ističe kako cijelo iskustvo rada na ovom ostvarenju može opisati jednom riječju - predivno.

"Riječ je o specifičnom filmu. Drago mi je da je Filmski centar Srbije donio ovakvu odluku. Ovo je znak da su se 'opametili', jer mi se čini da je svaka odluka do sad bila uprljana nekim aferama. Drago mi je da je ove godine birala struka, a ne politika. Takve stvari su nužne u svim regijama", zaključuje.