Pionirka modernog plesa
0

Google slavi 117. od rođendan Marthe Graham

SRNA
Internet pretraživač Google promijenio je logo, povodom 117 godina od rođenja američke plesačice i koreografa Marthe Graham jedne od najistaknutijih pionira modernog plesa, koju je časopis Times 1998. goidne proglasio za "plesačicu vijeka".

Marthea Graham, rođena 11. maja 1894. godine, bila je jedan od najvećih inovatora savremenog plesa a njen uticaj na ples može se uporediti sa uticajem Stravinskog na muziku, Pikasa na slikarstvo.

 Najmanje 20 godina nije se znalo za Marthu Graham, međutim ova Amerikanka postala je prva plesačica koja je svoj talenat pokazala u Bijeloj kući.

Profesionalnu karijeru  započela je u 22. godini. Ubrzo pokazuje svoje nevjerovatne veštine, novi način prikazivanja pokreta koji otkrivaju strast, bijes i ushićenje i 1926. godine otvara svoju školu "Martha Graham centar savremenog plesa", najstarija plesna institucija koja i danas postoji u Americi.

U ovoj školi stasala su brojna velika imena modernog plesa. Zvijezde kao Madona, Andi Warhol ili Woody Allen pohađali su časove.

Aprila prošle godine škola "MarthaGraham Dance Company" proslavila je u New Yorku 80 godina  postojanja.

Nije voljela da je snimaju i fotografišu, jer je smatrala da  njen talenat jedino može biti iskazan na sceni.
Posljednji balet završila je 1990. godine u 95. godini života.

Zahvaljujući svojoj umjetnosti primila je brojna priznanja, između ostalih najveća građanska nagrada "Predsjednička medalja za slobodu" 1976. godine.

Preminula je 1. aprila 1991. godine u 96. godini od upale pluća, a njen pepeo posut je na planinama Sangre de Kristo u sjevernom dijelu Novog Meksika.