magazin
4

"Fresh Generation" želi očuvati i promicati hip-hop kulturu u BiH

FENA
Plesna škola "Fresh Generation" pokrenuta je kao svojevrsni doprinos urbanoj sceni te kao prilika mladima da nauče i pokažu svoje vještine u urbanim disciplinama, elementima hip-hop kulture: breakdanceu i hip-hop plesu, kazala je Feni osnivačica plesne grupe Dženita Hasečić.

Naglasila je da od 2013. naporno rade na razvoju plesne scene u Bosni i Hercegovini, sudjelovanjem u mnogim takmičenjima i prezentiranjem, kao treneri, hip-hop kulture i hip-hop plesa kao njenog dijela, svim mladima koji su prošli kroz njihovu školu.

"Tarik Osmanagić i ja smo osnivači, vlasnici i treneri plesnog kluba Fresh Generation, ali i aktivni studenti, vlasnici NVO posvećenog izgradnji što razvijenije i aktivnije urbane scene u Sarajevu. Smatramo da je edukacija bitna, kako u životu, tako i u plesnom izražaju, pa se trudimo organizirati te što kvalitetnije izgraditi scenu sarajevskih hip-hop plesača", istakla je Hasečić.

Tarik Osmanović navodi da "Fresh Generation" trenutno broji mnogo plesača u njihovoj prvoj postavi, glavnoj grupi, a također trenira mlade, djecu, odrasle osobe, kao i sve zainteresirane za ples, u svojoj plesnoj školi u Sarajevu.

"U našem kratkom postojanju, sudjelovali smo u mnogim takmičenjima, plesnim predstavama, otvorenjima, koncertima, te radili s mnogim izvođačima s bh. i svjetske scene. Fresh Generation ime je nastalo iz ideje i potrebe za nečim novim, svježim, mladim te tako koristeći englesku riječ 'fresh' ne samo u konvencionalnom značenju, već i u značenju tipičnom za hip-hop kulturu kao nešto svojevrsno, osobito i urbano", rekao je Osmanagić.

Pored koreografija te važnosti formacija, potiče se freestyle gdje se posvećuje pažnja i socijalnom aspektu plesa.

Hasečić je navela da su stilovi kojima se bave: hip-hop, locking, house, popping, break - boving, krump, jazz, waacking, voguing itd.