Uhapšen nakon penjanja
0

"Francuski Spiderman" negirao krivicu

SRNA
Alain Robert (Foto: AP)
Alain Robert (Foto: AP)
Alain Robert, poznat po nadimku Spiderman, izjasnio se danas pred australijskim sudom da nije kriv nakon što je uhapšen 30. augusta kada se popeo na čuveni neboder od 57 spratova u Sydneyu.

"Francuski Spiderman" dobio je ovaj nadimak zbog penjanja uz fasade poznatih zdanja širom svjetskih metropola bez pomoćne opreme.

Četrdesetosmogodišnji Robert optužen je za ugrožavanje života drugih ljudi, kada se u ponedjeljak, 30. augusta, popeo na 150 metara kule "Svjetlost" u centru Sydneya za 25 minuta uz radoznale poglede i aplauze desetine prolaznika.

"Nisam nikoga ugrozio. Nije bilo razloga da me okrivite", izjavio je Robert. 

Suđenje je odgođeno za 15. oktobar.

 "Francuski pauk" razvio je na vrhu kule baner sa web-adresom sajta <a class="text-magazin hover:underline" href="http://www.onehundredmonths.org/">www.onehundredmonths.org</a> da  bi skrenuo pažnju na opasnost od globalnog zagrijavanja. 

Prvi neboder koji je osvojio bila je kula Citybank u Čikagu, 1994. godine. Od tada se Francuz popeo uz više od 80 nebodera širom svijeta. 
Osim što na taj način zadovoljava svoju potrebu za adrenalinom, Robert kaže da mu je cilj i da skrene pažnju javnosti na globalno otopljavanje planete. 

Rober je poznat u Australiji jer je već uspio da se popne uz fasadu čuvene zgrade opere u Sydneyu.