magazin
0

Fotoreportaža: Prošetajte dijelom Kineskog zida koji je zabranjen za turiste

Klix.ba
Foto: Vladimir Žuržulović
Foto: Vladimir Žuržulović
Portal Klix.ba u okviru saradnje sa portalom Fotografija.ba, koji okuplja više od 2.500 registrovanih članova, objavljuje novu fotoreportažu "Veliki On i ja" autora Vladimira Žuržulovića. Ovaj put pogledajte kako izgleda dio Kineskog zida koji je zatvoren za turiste.

"Srce drugačije lupa kada staneš ispred 'zidića' dugačkog 21.196 kilometara sa prosječnom visinom od šest i širinom od pet metara", ističe autor reportaže Vladimir Žuržulović.

Na fotografijama nećete vidjeti puno ljudi, jer dionica prije svega nije lako dostupna turistima, zahtjeva noćenje u lokalnim selima, gdje higijena i smještaj mogu biti upitni. Opcija je i spavanje u stražarskim kulama ako ste ponjeli svoj šator, dovoljno vode i hrane.

"Veliki zid je najbolja kineska građevina, a Simatai je najbolje od Velikog zida", tako kaže specijalista i profesor Luo Zhewen. Dionica je duga 5,4 kilometra sa ukupno 35 tornjeva sa kojih se pruža spektakularan prizor. Ovaj dio Zida je zatvoren za turiste zbog veoma loše sigurnosne situacije same građevine.

"U ljetnom periodu, zbog velike vlage i dosta isparavanja, skoro uvijek je prisutna izmaglica, koja mi nije dozvoljavala veliku vidljivost i plavo nebo radi ljepšeg kontrasta, ali mi nije pokvarila kompletan dojam", dodaje autor.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2013/06/Veliki_ON_i_ja_by_Vladimir_Zurzulovic.pdf"]1[/VSLIKA] Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Ukoliko želite da objavite svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.